Hoppa till huvudinnehåll
Ugnsbakade bönor i en skål, toppade med persilja.

Bakade bönor i ugn - vegansk

Härlig vegansk sidorätt på sommaren, för dig som vill ha lite medelhavskänsla. Perfekt tillbehör till huvudrätt eller på picknicken!

12-24 timmar ska bönorna ligga i blöt. Tillagningen tar mellan 1 h 40 min och 1 h 55 min
Förrätt
Billiga veganska recept

Ingredienser

Ca 8-10 portioner

250 g stora vita bönor
3 lagerblad
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
2.5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl olivolja
1 krm torkad chili/chiliflakes
1 knippe slätbladig persilja
en skvätt citron
salt
svartpeppar
  1. Lägg bönorna i blöt kvällen innan (12-24 h). Koka bönorna i saltat vatten med lagerbladen i ca 40 minuter. Häll av vattnet och låt bönorna stå medan du hackar löken och vitlöken fint.
  2. Fräs löken i lite matolja i några minuter på medelstark värme i en ugnsfast gryta! Häll bönorna i grytan och häll över olivoljan, tomat och vatten. Rör om och låt koka upp.

  3. Smula i buljong och chili. Ställ in grytan med lock i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter (beroende på hur stora bönorna är). Rör om i grytan då och då och se till att det inte kokat torrt (vätskan ska koka in i bönerna och olivoljan återstå).

  4. När bönorna är mjuka, ta ut dom ur ugnen och pressa över en skvätt citron och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera bönorna varma eller kalla/ljumma till picknicken! 

                      Recept: Lea Honorine

 

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden