Hoppa till huvudinnehåll

Rökig vegansk bryssekålssallad

Ett juligt recept från bästa Vegansk matlåda kommer lastat! Det är få grönisar som är så charmiga som brysselkålen. Där ligger de i matbutiken som en snackformad version av sina storesystrar grönkålen, savoykålen och vitkålen. Lite kaxig, lite lyxig och något exklusivare med sin högtidsbetonade historia. Vi väljer att boosta hennes ego ytterligare genom att presentera henne för de andra internationella storspelarna på julbordet: tranbären, pekannötterna och det nya namnet på allas läppar, den alspånsrökta tofun. Vilket gäng! /Emma och Amelia, Vegansk matlåda.

Högtider
Jul
Nyår
Förrätt

Ingredienser

4 portioner

Till 4 bufféportioner behöver du:

250 g färsk brysselkål
120 g alspånsrökt tofu
0.5 dl torkade tranbär
50 g pekannötter
0.5 dl olivolja + en del till stekning
1 tsk salt
  1. Ställ ugnen på 250 grader.
  2. Skölj brysselkålen och skär bort den vita stamdelen.
  3. Halvera de små huvudena och placera dem med snittytan nedåt på en plåt, ringla över olivolja och salta. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.
  4. Placera tranbären i ett glas vatten under tiden så att de mjuknar. 
  5. Tärna tofun och stek på medelhög värme i en panna med olivolja. Ta av från värmen när de fått fin yta och börjar dofta ordentligt. 
  6. Torrosta pekannötterna i en panna tills de fått svarta kolnade fläckar och luktar ordentligt nötigt.
  7. Blanda kålen med tofu, tranbär och pekannötter och eventuellt lite extra olivolja.
Foto: Pernilla Sjöholm

Fler recept från Vegansk matlåda hittar du här.  

 

 

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden