Rökig vegansk bryssekålssallad
Ett juligt recept från bästa Vegansk matlåda kommer lastat! Det är få grönisar som är så charmiga som brysselkålen. Där ligger de i matbutiken som en snackformad version av sina storesystrar grönkålen, savoykålen och vitkålen. Lite kaxig, lite lyxig och något exklusivare med sin högtidsbetonade historia. Vi väljer att boosta hennes ego ytterligare genom att presentera henne för de andra internationella storspelarna på julbordet: tranbären, pekannötterna och det nya namnet på allas läppar, den alspånsrökta tofun. Vilket gäng! /Emma och Amelia, Vegansk matlåda.
Ingredienser
Till 4 bufféportioner behöver du:
250 g färsk brysselkål
120 g alspånsrökt tofu
0.5 dl torkade tranbär
50 g pekannötter
0.5 dl olivolja + en del till stekning
1 tsk salt
- Ställ ugnen på 250 grader.
- Skölj brysselkålen och skär bort den vita stamdelen.
- Halvera de små huvudena och placera dem med snittytan nedåt på en plåt, ringla över olivolja och salta. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.
- Placera tranbären i ett glas vatten under tiden så att de mjuknar.
- Tärna tofun och stek på medelhög värme i en panna med olivolja. Ta av från värmen när de fått fin yta och börjar dofta ordentligt.
- Torrosta pekannötterna i en panna tills de fått svarta kolnade fläckar och luktar ordentligt nötigt.
- Blanda kålen med tofu, tranbär och pekannötter och eventuellt lite extra olivolja.
Fler recept från Vegansk matlåda hittar du här.