- Vi måste dricka mjölk för att få starka ben!
Nej, vi måste inte äta något särskilt livsmedel överhuvudtaget. Det kroppen behöver är olika vitaminer och mineraler, och det kan man få i sig från flera olika livsmedel. Kalcium tillsammans med D-vitamin bidrar till att benstommen stärks. Komjölk är berikad med D-vitamin precis som växtdrycker är. Växtdrycker är också berikad med kalcium för att vara ett likvärdigt alternativ. Eftersom kroppen hanterar molekyler som ser likadana ut på samma sätt (vare sig de är syntetiskt framställda eller redan förekommande i livsmedlet) så är komjölk och berikad växtdryck likvärdiga alternativ när det kommer till vitaminerna och mineralerna som ger starka ben.
- Vi har alltid druckit mjölk!
Nej, det har vi inte. Vanan att dricka färsk mjölk är nämligen inte särskilt gammal, ens i Norden. Det var först mot slutet av 1800-talet som vanan att dricka färsk oskummad mjölk spred sig i de industrialiserade länderna i Nordeuropa och Nordamerika.
- Mjölk är naturligt!
Medan de flesta spädbarn kan metabolisera laktos, börjar många människor utveckla laktosmalabsorption - en minskad förmåga att smälta laktos - efter spädbarnsåldern. Uppskattningsvis har cirka 68 procent av världens befolkning laktosmalabsorption. Laktosmalabsorption är vanligare i vissa delar av världen än i andra. I Afrika och Asien har de flesta människor laktosmalabsorption. Laktosmalabsorption orsakar laktosintolerans. Så kanske inte jättenaturligt för människor ändå?
- Havredryck är i princip bara vatten – inte alls samma näring som komjölk.
Komjölk och berikade växtdrycker innehåller likvärdiga nivåer av kalcium och D-vitamin. Komjölk innehåller en lite högre proteinmängd än vad växtdrycker gör, men protein får vi svenskar redan i oss tillräckligt av och behöver alltså inte förlita oss på komjölk som proteinkälla. Komjölk innehåller däremot en större mängd mättat fett, någonting som svenskar får i sig för mycket av och som vi bör försöka minska på och/eller byta ut mot bättre fetter. Växtdrycker innehåller generellt mer fleromättat fett och mindre mättat fett, vilket är bättre för hälsan.
- Lättmjölk är det bästa för hälsan & miljön!
Det stämmer att Livsmedelsverket rekommenderar att man byter ut feta mejeriprodukter mot magra för att minska intaget av mättat fett. Det är alltså ett bättre val ur en hälsosynpunkt. Men det kostrådet får i längden en annan typ av problematik. Om standarden blir att vi producerar magra mejeriprodukter så blir det stora mängder mjölkfett över i produktionsledet, vilket är väldigt resursineffektivt. De råden blir ohållbara och går inte i linje med utvecklingen mot hållbara livsmedelssystem. Vill man fortfarande ha en produkt som fyller syftet med kalcium, D-vitamin och bättre fetter så finns ju redan massor av berikade växtdrycker!