Det här bör du äta mer (och mindre) av - enligt Vegoguiden
Maten vi äter står för ungefär en fjärdedel av en persons klimatpåverkan. Därför är viktigt att göra bra klimatval av livsmedel - och här kommer WWF:s sprillans nya Vegoguide in. Med hjälp av den blir det enklare för dig som konsument att inte bara välja vego, utan också välja hållbart.
Förra veckan lanserade WWF Vegoguiden. Det är en guide som kan hjälpa oss att göra mer hållbara och bättre val av de vegetabilier som läggs på tallriken. För självklart finns det hållbarhetsutmaningar även för det växtbaserade och därför är det bra att få hjälp med att navigera bland alla vegoval.
Guiden tar upp fyra olika hållbarhetsparametrar som är viktiga ur miljösynpunkt för odling av vegetabilier och för planeten: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vatten.
Förutom vegoprotein och grönsaker finns också frukt, bär, spannmål och nötter med i guiden.
Produkterna har rankats i ett så kallat trafikljussystem, så att du enkelt ska kunna guidas till vad som är bra att väljer mer av - och vad som kan bra att välja mer sällan.
Vi har alltså:
- Grönt med stjärna = Ät helst
Det här är det bästa valet och ska gärna vara basen på tallriken - Grönt = Ät gärna
Det här är ett bra val! - Gult = Ät ibland
Här kan det finnas lite högre påverkan inom några av de områden som Vegoguiden tittar på. Något annat ska gärna vara basen i måltiden. Ät gärna detta lite mindre ofta. - Orange = Var försiktig
Här kan det finnas ganska stora problem inom några av de områden Vegoguiden tittar på. Ät helst inte så stora mängder och välj gärna något annat.
Exempel på det du bör äta mest av
Kategorin spannmål och rotfrukter är majoriteten grönt med stjärna eller grönt (tex havre, pasta, morot, majs, potatis, rödbeta, råg, vete).
Här är några exempel på vad vi allra helst ska äta:
• Bönbiffar och falafel eko
• Bönor eko
• Kikärtor eko
• Linser torkade eko
• Sojabönor eko
• Tofu / tempeh eko
• Blomkål eko
• Broccoli Sverige eko
• Grönkål eko
• Gurka Sverige eko
• Haricots verts och sockerärtor Sverige och Europa eko
• Isbergssallat Sverige eko
• Päron eko Europa
• Äpplen eko
Exempel på det du bör äta lite av
Här är produkterna i orange, vad vi ska vara mest försiktiga med:
• Cashewnötter
• Hasselnötter
• Kokos
• Mandlar
• Pistagenötter
• Sesamfrön
• Valnötter
• Avokado
• Haricots verts och sockerärtor Sydamerika/Afrika
• Oliver
• Sparris
• Bananer
• Dadlar
• Mango
• Papaya
Se hela listan här.