
Istället för kyckling
Sugen på kyckling men vill inte äta djur? Vi förstår helt! Det är superenkelt att få i sig god mat som smakar som kyckling men som är helt veganskt och som är enkla att byta ut i din favoriträtt. Här listar vi några av de färdiga produktkategorier och märken som finns ute i matbutiker runtom i Sverige. Du hittar de flesta i butikens kyl- eller frysdisken, leta efter vegoavdelningen!
Chunks & Vegobitar
Chunks och vegobitar är perfekta substutit i alla rätter där du använder “kycklingbitar” som exempelvis kycklingcurry med ris, thaigrytor eller en krämig kycklingpastarätt. Oumph! har sina Ch*cken Style pieces, Anamma och Hooked sina vegobitar, samt Hälsans Kök sina fillet pieces.
Nuggets
Nuggets är nästan enklast att byta till vego bara rakt av, vi lovar att du inte kommer att känna någon skillnad. Vare sig det är som kvällssnacks eller som middag med pommes eller ris och sallad så funkar nuggets fint. Det finns flera varianter av veganska nuggets ute på marknaden bland annat från Anamma, Oumph! och Hälsans Kök.
Vegofiléer
Vegofiléer har det börjat dyka upp flera av. Hooked Foods har en helt vegansk som heter Vegofilé Original. Klassikern är ju att steka på fileer och servera med pommes eller klyftpotatis och vegansk köpes bearnaise. Men du kan ju variera filéerna helt efter din egna smak och tycke!
Chicken style burgare
Veganska chicken style burgare har kommit och gått bland olika märken. En som du kanske känner igen (om du har testat äta en vegansk k*cklingburgare på Max) är Oh Mungoods ekologisk burgare! Är du i en butik där du inte hittar nån vegansk kycklingburgare går det alltid bra att köpa en vegoschnitzel och slänga mellan ett hamburgerbröd!
Vegoschnitzlar
Veganska schnitzlar finns bland många olika märken, bland annat Anamma, Oumph!, Hälsans Kök och livsmedelskedjornas egna varumärken som ICAs kylda och Eldorados frysta. När man pratar om schnitzlar så tänker folk mer på griskött än kycklingkött, men vi tycker det funkar kanon som kycklingsubstitut, allra mest mellan två hamburgerbröd.
Tofu
Tofun har sitt ursprung i Asien med en lång tradition av hantverk bakom sig. De senaste åren har vi fått se råvaran på allt fler svenska matbord, och det funkar kanon att ersätta kycklingen med i många rätter. Det har en naturlig plats i det asiatiska köket, vare sig det är wok, pad thai, mapo tofu eller sushi. Märken som säljer tofu är Yipin, Peas of Heaven och livsmedelskedjornas egna varumärken.
Tempeh
Träffa tofuns udda, men oerhört coola kusin – tempeh! Det är ett fermenterat och växtbaserat protein som varit en delikatess i Indonesien i över 1000 år. Precis som kyckling så kan naturell tempeh marineras och smaksättas med precis vilka smaker du vill. Det går utmärkt att steka, ugnsbaka, grilla, ha i gryta och även att äta precis som det är direkt ur förpackningen. Tempeh säljs bland annat av företagen Yipin, Bärta och Hallstavik tempeh.
Jackfruit
Superfrukten som är ett gott alternativ till kyckling! I Sverige säljs den oftast inlagd på burk från olika butiker, till exempel Asian Market och Drakfrukt.
Kikärtor
Det går bra att byta ut kyckling mot kikärtor i olika typer av grytor och currys. Kommer det att smaka kyckling? Nej. Kommer det vara en god proteinkälla som funkar som en bra smakbärare? Ja. Dessutom otroligt prisvärt!
Blomkål
Blomkål passar till ett ganska specifikt ändamål när det gäller kycklingsubstitut - Buffalo Wings. Utöver veganska wings så är ugnsrostad blomkål är också en supergod rätt!