Hoppa till huvudinnehåll
Mörkhårig kvinna i blå klänning bredvid en grön krukväxt mot en vit vägg.
Vegokoll

Jorden runt i köket med Selina Hami

Vegokonsulten Selina Hami om Mellanösterns underskattade matkultur, oumbärliga kikärtor och varför du ska ösa på med fett när du lagar vego.

Selina Hami
Ålder: 30 år
Bor: Huddinge, Stockholm
Familj: Man och dotter
Gör: Tillförordnad enhetschef i kommun och vegetarisk livsmedelskonsult. ”Jag stödjer företag i deras konceptutveckling av vegetariska produkter. Jag kan också ta fram veganska menyer för restauranger eller skapa recept för tidningar.”
Intressen: Förutom matlagning: illustrera, pyssla, dansa salsa och läsa om innovation och utveckling inom den växtbaserade matbranschen.
Mer: selinasvego på Instagram och selina.se.
Äter helst: ”Just har jag verkligen fastnat för min veganska version av colombianska empanadas!

Hej Selina! Du har pluggat hållbara matsystem. Hur var det?

Vi var väldigt olika deltagare på kursen; dietister, grisbönder, och så jag, veganen. Det ledde till många insiktsfulla diskussioner där jag främst tar med mig att vi inte kan leva i en bubbla med våra egna preferenser och idéer om den perfekta lösningen. Vi lever i en värld med olika syn på vad som är viktigt att fokusera på och där aktörer som bönder, livsmedelsproducenter och återförsäljare har olika utmaningar. Det betyder att veganism behöver fortsätta utvecklas för att bli det lättaste valet i flera aspekter i hela produktionsledet. Det ska vara fördelaktigt att producera, sälja och konsumera veganskt.

Din matlagning har influenser från tre världsdelar. Berätta!

Min pappa är från Libanon och Syrien, han är bäst på pasta och riktigt goda chilisåser! Med min farmor och mina fastrar har jag vuxit upp med att laga de traditionella rätterna som kousa mahshi, warak inab och kibbeh. De rätterna tar tid att göra, så vi brukade samlas med mina fastrar och kusiner i farmors kök i Damaskus för att rensa och fylla grönsakerna medan vi skvallrade och berättade historier för varandra. Min mamma kommer från Ungern där jag varje år besöker min mormor och morfar. De bor i en pittoresk by utanför Budapest med en stor trädgård full av grönsaker, körsbärsträd och bärbuskar. Och så har jag paprikapulver i allt jag lagar! Min tredje influens är min man som är från Venezuela. Jag lär mig fortfarande om deras kök där friterad matbanan och arepas, frasiga ”pitabröd” av majsmjöl, är en del av vår vardag.

Om du bara får äta från en enda matkultur resten av livet–vilken väljer du?

Det skulle definitivt bli Mellanöstern! Och jag lovar, det finns så mycket mer än hummus och falafel. Älskar smakerna. Olivolja, färska örter, citron, tomat, kanel–mycket fokus på råvaran. Min favoritmiddag är en perfekt komponerad meze med något friterat, något marinerat, någon röra och bröd till. Men måste säga att jag verkligen skulle sakna maten från Latinamerika!

Råvara du inte kan leva utan?

Kikärtor! Både i kokt form och som mjöl. Av kikärtsmjöl gör jag många olika omeletter som alternativ till ägg som spansk tortilla, libanesiska ejjeh eller italiensk farinata. Kokta kikärtor kan jag ha i en smakrik sås med berbere eller chipotle, för en god variant av tacos till exempel.

Vilka missar gör du i köket?

Jag misslyckas i köket hela tiden! Men jag har lärt mig att den enklaste lösningen ibland är den bästa, några av mina mest populära recept är när jag snabbt slängt ihop något på ingredienser jag hade hemma, som mina tacos med bönsalsa på tio minuter. Förvånansvärt gott av något så trist som färdigkokta svarta bönor.

Vilka missar gör kockarna?

Ett misslyckande jag tycker sker generellt–särskilt på restauranger–är missen att inte göra vegetarisk mat tillräckligt matig! Du ska inte behöva byta ut oxfilén mot en ugnsbakad spetskål. Mer mättande, proteinrika alternativ behövs för att det inte ska bli för lätt och grönsakigt. Är den vegetariska rätten på menyn endast riktad mot vegetarianer så tycker jag man misslyckats i sitt engagemang för sina kunder.

Vilka matlagningsmetoder måste vi alla börja haja?

När jag veganiserar rätter är jag inte rädd för att ta avsteg från det traditionella receptet. Om man exempelvis tar bort bacon från en rätt behöver det inte nödvändigtvis ersättas med veganskt bacon. Man kan tillföra något som är krispigt, något med sälta, något annat som är rökigt, så länge helhetsupplevelsen efterliknas. Gillar man inte vegansk ost så kan den ersättas med annat som är krämigt och smakrikt. Sedan säger jag fett, fett, fett! Animalier innehåller redan fett, men vi behöver tillföra extra mycket fett till växtbaserad mat för att få fram smakerna i en maträtt.

Till sist–vilken rätt måste alla läsare testa innan de dör?

Om jag fick välja en så skulle det nog vara ungersk hortobágyi palacsinta. Pannkakor fyllda med en smakrik färs, toppade med en krämig paprikasås. Den kan påminna om en lasagne men med ungerska smaker. Många har hört av sig och sagt att den gjort succé hos deras vegoskeptiska föräldrar, som älskat rätten!

 

I nya numret av Tidningen Djurens Rätt kan du läsa om bland annat fiskfabriker,  hur EU-ministrar uttrycker sig om djurtransport och mycket annat. Som medlem i Djurens Rätt får du tidningen i din inkorg eller brevlåda. Är du inte redan medlem kan du bli det genom att klicka på länken nedan,  tidningen ingår i medlemskapet.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden