Hoppa till huvudinnehåll
får inom en mob tur att kolla in fotografen
Vegokoll

Klimatkostnaden för fårull är fem gånger högre än bomull

I en rapport från Center for Biological Diversity och Collective Fashion Justices utvärderas och bedöms hållbarheten hos ull jämfört med andra material. Forskare identifierade ullproduktion som en nyckelfaktor till förlust av biologisk mångfald och klimatnedbrytning.

Ingenting med ull är hållbart. Branschen har dragit ullen över ögonen på oss i årtionden och hävdat att ull är en hållbar fiber, sa Stephanie Feldstein, befolknings- och hållbarhetschef vid Center for Biological Diversity samt medförfattare till rapporten.

Enligt rapporten kunde ingenting vara längre ifrån sanningen. Den genomsnittliga klimatkostnaden för fårull är enligt resultaten tre gånger högre än för akrylmaterial. Och hela fem gånger mer än konventionellt odlad bomull.

Dessutom använder ull 367 (!) gånger mer mark per bal än bomull. Vidare dödar den kemiskt intensiva processen att rengöra avklippt ull vattenlevande liv och förorenar vattendrag.

Får som betar betesmarker kan verka oskyldigt och naturligt. Det finns inget naturligt med denna ineffektiva, ohållbara och exploaterande industri, säger Collective Fashion Justices grundare Emma Håkansson, medförfattare till rapporten.

Enligt författarna måste både industrin och konsumenterna erkänna skadorna på den biologiska mångfalden, klimatet och – sist men inte minst – djuren som orsakas av ullindustrin och det hållbarhetsspråk som används för att dölja de obekväma sanningarna, som framgår av rapporten.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden