Klimatsmart mat ökar svenskarnas livslängd
Om Sveriges befolkning byter ut 50% av allt rött kött och chark mot grönsaker och baljväxter kan vi på 30 års sikt vinna 1 200 000 levnadsår. Det motsvarar att ungefär en miljon människor skulle leva ett år längre än de annars skulle ha gjort. Vid 100% utbyte skulle vi vinna 2 400 000 levnadsår. Och som det ser ut i dag skulle män tjäna mest hälsa på detta då de äter mer rött kött än kvinnor.
Detta har Liselotte Schäfer Elinder och Emma Patterson, forskare vid Karolinska institutet kommit fram till i sin studie som undersökte tre enkla byten till mer klimatsmarta livsmedel, som också ger hälsovinster. Hälsovinsterna handlar om färre dödsfall i förtid på grund av hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och/eller tjocktarmscancer.
Följande byten ingick i studien:
- Byte av rött kött mot kött med lägre klimatpåverkan, baljväxter eller grönsaker
- Byte av mjölk till motsvarande växtbaserade produkter
- Byte av sockersötade drycker mot vatten
Det finns väldigt mycket hälsa att vinna genom att byta livsmedel mot mer klimatsmarta livsmedel säger Liselotte Schäfer Elinder.
I studien undersökes även hur mycket olika byten rent procentuellt förändrade förlorade levnadsår (YLL – years of life lost). Mindre förändringar var beräknat på om befolkning byter ut 25% av allt rött kött och chark mot grönsaker och baljväxter, medel förändringar var vid 50% utbyte och extensiva förändringar var vid 100% utbyte.
Ett bredare införande i den svenska befolkningen av de kostvanor som identifierats av studien skulle förväntas resultera i betydande folkhälsofördelar, särskilt för män, utöver en minskning av kostrelaterade växthusgaser.
För att påskynda övergången till en mer hållbar kost inom den tidsram som krävs för att uppfylla åtaganden till internationella överenskommelser om hållbarhet, bör beslutsfattare överväga mer potenta strategier för att övertyga en mycket större del av befolkningen att göra dessa förändringar.