Maten blir GODARE med färg
Tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helander är aktuella med sina kokböcker i serien Ät färg, spring berg som inspirerar till färgsprakande mat i friska luften. Intervjun kommer från Tidningen Djurens Rätt 1/22. Som medlem i Djurens Rätt får du tidningen till din mail eller hem till brevlådan fyra gånger per år.
Hej Sanna och Lina! Både vegansk mat och bergslöpning är viktiga delar i era liv, vad kom först, vegomaten eller idrotten?
- Ja det är de verkligen! Idrotten kom nog först. Vi höll på med ridning, gymnastik och fotboll när vi var yngre och har alltid tyckt om att röra på oss. Men vi har också alltid varit djurälskare och valde tidigt att avstå från att äta dem.
Började ni både käka vego samtidigt, eller var det någon av er som initierade övergången?
- Lina började med vego i skolan efter att ha blivit påverkad av några äldre tjejer, sedan hakade Sanna på och så småningom blev det naturligt för oss att äta vego hemma också.
Hur kom det sig att ni började med just bergslöpning?
- Eftersom vi bor i Åre har fjällen alltid varit nära, men att vi började kom sig av att vi hade kompisar som bland annat höll på med bergslöpning, så testade vi på det och fastnade. Det anordnades många fjällöpartävlingar runt om i Jämtland som vi anmälde oss till och så blev det bara mer och mer. Vi förstod att vi hade talang och då blev det också ännu roligare.
Vilket är det tuffaste loppet ni kört?
- Svår fråga! Under delar av olika lopp har det varit jättetufft, men så kommer man upp ur den svackan. Generellt är de längre loppen jobbigast både mentalt och fysiskt, även om kortare lopp bränner mer i ben och lungor. Vi är överens om att Transalpine Run, som är ett etapplopp i lag under en vecka där man springer nästan ett maraton varje dag, är något av det tuffaste, men också bästa, vi gjort.
Vad skulle ni vilja säga till de som menar att vegomat och elitidrott inte går ihop?
- Då har de nog inte testat och skulle behöva mer kunskap om vegoriket och hur stort det är.
Att äta nyttigt och springa upp för berg kan verka krävande och onåbart för gemene man. Har ni några snälla ord till den som känner en viss avundsjuka på er hurtighet?
- Såklart är vi inte alltid pigga och vi njuter också av att vila på soffan, men vi vet att när vi tar oss ut och springer och har ätit hälsosam mat så mår vi som bäst! Bara man börjar någonstans och har kontinuitet i träningen så blir kroppen starkare. Vi tror på att om man hittar glädje i det man gör så går det lättare.
Hur och när föddes idén om att ge ut en egen kokbok?
- Ju fler och ju godare recept vi tyckte att vi lagade, desto mer ville vi dela dem med andra. Vi började i högstadiet med att göra handskrivna kokböcker till våra föräldrar och släktingar, och därefter började drömmen om att ge ut en tryckt kokbok.
Om man bara ska testa ett enda recept från era kokböcker, vilket skulle ni då rekommendera?
- Åh, vad svårt att välja! Sanna tycker rödbetsglaserade tofuspett är otroligt gott. Lina röstar på brunchsalladen från boken Frukost & Fika.
Som kokböckernas namn avslöjar innehåller de väldigt vackra och färgglada recept, hur viktigt är det för er att maten har just mycket färg?
- Frukt och grönsaker är ett måste för oss då vi tycker det är så fantastiskt gott och vi mår så bra av det, och då blir det ju naturligt mycket färg. Maten blir dessutom mer aptitlig när den är färgglad och vacker.
Ni förespråkar också att äta maten på natursköna platser, vilken är den bästa platsen ni ätit en vegorätt på?
- När vi packat ner en lunchlåda i löparryggan och sprungit upp i finväder på en bergstopp. Det har vi gjort många gånger och alla platserna har varit fantastiska på olika vis.
Ni reser mycket för tävlingar, har ni hämtat extra mycket matinspiration från någon särskild plats eller kultur?
- Det är en blandning från alla platser, men det thailändska köket har inspirerat oss att ofta göra wok och curry. Längs kusten i Australien upptäckte vi väldigt många veganska caféer och restauranger med roliga smoothies och enkla, snygga rätter som vi också inspirerades mycket av. I Kina testade vi många roliga ingredienser, bl.a. mängder av tofu och alger av olika slag, och i Turkiet har vi ätit väldigt smakrik mat med mycket örter i… och grillad citron, DET är otroligt!
Till sist, vilket är ert bästa tips till den som nu känner sig inspirerad och vill komma igång med färggrann vegomat och att röra på sig i friska luften?
- Gör ett recept från någon av våra böcker och packa i en matlåda, stick ut i närmsta naturområde och njut av att ha möjligheten att röra på dig!
Följ gärna Sanna och Lina @elkotts på Instagram. Spana även in deras hemsidan elkotts.com, där du kan köpa deras kokböcker och annat smått och gott!