
Näring - kyckling vs vego
Har du också fått höra att kyckling är det mest hälsosamma alternativet? Många har en bild av kyckling som ett hälsolivsmedel, men här går vi igenom hur innehållet av olika näringsämnen i kycklingfilé jämför sig med med sojabitar.
PROTEIN
Kycklingfilé (23 g protein) har ett lite högre innehåll av protein än vad sojabitar (18,6 g protein) har, men sojabitarna innehåller fortfarande rikligt med protein. Energivärdet (kalorierna i produkterna) är också likvärdigt i produkterna. Kalorierna som kommer från protein i kycklingfilén utgör 89% av det totala energiinnehållet, samtidigt som kalorierna som kommer från protein i sojaproteinbitarna utgör 82%. Livsmedelsprodukter räknas ha högt proteininnehåll när minst 20% av totala energivärdet kommer från protein, så båda ligger otroligt högt.
VITAMINER & MINERALER
I överlag innehåller sojabitar större mängder av viktiga mineraler än kycklingfilé som järn, kalcuim och magnesium. Zink är likvärdigt, men lite högre i sojabitarna än kycklingfilé. Kycklingfilé innehåller dock större mängder av mineralet selen än sojabitar. Vitaminet folat har sojabitarna överlägset mest av.
SOJABITAR (per 100 g)
Järn: 4,2 mg
Kalcium: 130 mg
Magnesium: 87 mg
Zink: 1 mg
Selen: 8 ug
Folat: 65,8 ug
KYCKLINGFILÉ (per 100 g)
Järn: 0,7 mg
Kalcium: 11 mg
Magnesium: 28 mg
Zink: 0,8 mg
Selen: 11,2 ug
Folat: 23 ug
Läs mer här: Hitta näringen