Nestlé lanserar vegansk tonfisk
Tuna har blivit Vuna. I alla fall hos Nestlé. För första gången lanserar företaget en produkt i kategorin växtbaserade alternativ till fisk och skaldjur. Vuna ska ha en "fyllig smak och spröd konsistent som tonfisk", det skriver FoodNavigator.com.
Idag finns det ett helt hav med växtbaserade alternativ till kött och kyckling ute i affärerna. Vi har fejkon, fejk-kött, vegobullar, sojakorv osv, ja, listan kan göras lång.
Det vi kanske ser snäppet mindre av än så länge är växtbaserade produkter som försöker efterlikna fisk & skaldjur. Nu gör Nestlé ett försök att utöka den kategorin med en sprillans ny produkt: Vuna - ett växtbaserat alternativ till just tuna, tonfisk alltså! Och det är precis så den ska kunna användas också, i till exempel sallader, på pizzor, mackor eller vad du nu än brukar vilja kombinera tonfisken med.
Vuna innehåller sex ingredienser; vatten, ärtprotein, vetegluten, rapsolja (vilket gör den rik på Omega!), salt och naturliga smakämnen.
Enligt en talesperson från Nestlé ska företaget ha jobbat för att hitta den rätta kombinationen av växtbaserat protein och smaker för att "skapa den fylliga och spröda konsistensen som tonfisk".
Storföretaget kommer först att lansera Vuna i hemlandet Schweiz, där den just nu håller på att testas.
Framtida lanseringsplaner utlovas vid senare tillfälle. Så det återstår att se när den fiskiga nyheten blir tillgänglig i Sverige. Vi lovar att hålla ögon och öron öppna!