Av Tomas Nilsson från Tidningen Djurens Rätt 2/2020. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån.
Hallå där Nzuzi! Berätta varför du började spela fotboll.
– Fotboll har varit min passion så länge jag kan minnas, och jag började spela så fort jag kunde gå. Min pappa spelade, liksom mina fem bröder – jag är näst yngst i syskonskaran. Jag är född i Kinshasa i Kongo men min familj flyttade till Zürich när jag var tre, och där började jag spela som barn i klubben Grasshoppers. Mitt första proffskontrakt fick jag när jag var 16.
Vad var det med fotbollen som hade sån dragningskraft på den unge Nzuzi?
– Det bästa med fotboll är att man så enkelt får kontakt med andra människor. När jag var liten spelade det inte någon roll att jag inte hade hunnit lära mig schweizertyska eller att jag inte kom från Schweiz, för genom fotbollen kunde jag ändå skaffa mig vänner. Det blev en stor glädje för mig. Fotbollen är på så sätt ett universellt språk som inte bryr sig om någons nationstillhörighet eller bakgrund. Dessutom är spelet som sådant väldigt kul!
Du har nu ätit veganskt i ett och ett halvt år. Vilken slags mat växte du upp med?
– Det roliga är att den afrikanska och kongolesiska maten, som min mamma brukade laga och fortfarande lagar, är väldigt växtbaserad och hälsosam. Visst, man kan ha kött eller fisk vid sidan om, men huvudrätterna är ofta helt vegetariska. Det var denna typ av mat jag växte upp med, men att den är väldigt växtbaserad är något som jag har insett och tänkt på först de senaste åren. Något som jag åt mycket hemma som liten är tshaka madesu, en kongolesisk bönröra som fortfarande är en av mina favoriträtter och som min mamma brukar laga än i dag!
Innan du i fjol anlände till IFK Göteborg spelade du för klubben Al-Fateh i den saudiska ligan, det var där du började äta allt mer veganskt. Vad berodde detta skifte på?
– Som fotbollsproffs har man ibland mycket tid för sig själv och jag hade börjat reflektera över hur min träning och min kost påverkade min form på planen och utanför. Till saken hörde att vi åt stora mängder kött i Saudiarabien, det var kött till varje måltid. Jag hade tidigare inte haft några problem med att äta kött, men jag hade också börjat känna mig ohälsosam och insåg att någonting behövde förändras. Det var första gången som jag verkligen började tänka på vad jag stoppade i mig. Som fotbollsproffs och elitidrottare finns det ju en föreställning om att man ”måste” äta kött för att få protein. Samtidigt insåg jag att detta inte stämmer. Man behöver inte äta kött eftersom växtbaserad mat innehåller nog med protein.
Vad hände sen?
– Det var då jag fattade ett viktigt beslut – att börja äta mer medvetet och växtbaserat. Först slutade jag med att dricka och äta mejeriprodukter, istället ersatte jag dem med soja- och havrebaserade sådana. Sedan drog jag ner på kött steg för steg och åt det bara dagen före match. Efter att jag kom till Göteborg våren 2019 har jag bara ätit veganskt, och jag känner mig sedan dess fräschare och lättare i kroppen på och utanför planen – utan att ha förlorat energi eller kraft, tvärtom! Samtidigt är jag inte någon som dömer andra som äter kött, jag kan bara prata utifrån min erfarenhet. Och den säger att man absolut kan äta bara växtbaserat som elitidrottare. Man måste inte äta kött eller fisk för att vara i god form, det finns många veganska alternativ som funkar. Det är ju bara att titta på min kropp, den är full av muskler, haha.
Du har varit innermittfältare och högerback i din karriär – två positioner som involverar mycket löpning. Känner du att den växtbaserade maten ger dig tillräckligt med näring?
– Absolut! Jag springer säkert tio–tolv kilometer per match och upplever att jag orkar mer sedan jag började äta veganskt. Samtidigt ligger det givetvis mycket träning bakom alltihop, men den växtbaserade dieten bidrar definitivt hundraprocentigt positivt till mina prestationer.
Vad har du fått för reaktioner från omgivningen efter ditt beslut?
– Flera av mina kompisar reagerade först med förvåning, de var lite skeptiska och tveksamma och sa att jag måste äta kött för proteinets skull, eftersom jag är fotbollsproffs och man! Som jag berättade tidigare har jag inte dömt någon annan för deras val, utan bara försökt berätta om mina upplevelser och om de positiva förändringar som växtbaserad mat har fört med sig för mig. Jag tror att detta har bidragit till en nyfikenhet hos människor, för nu är det många av både vänner och lagkamrater som vill veta mer om hur jag äter och som själva har börjat äta mer växtbaserat. Även min mamma har slutat med mejeriprodukter, och hon känner sig mycket bättre sedan dess. Det är väldigt kul att kunna påverka människor i en positiv riktning!
När du under säsongen 2014/2015 spelade i engelska Brighton hade du en lagkamrat som var vegan. Vad möttes han av för reaktioner från de andra i laget?
– Skepsis, inte minst eftersom män förväntas äta kött. Jag tror att mycket handlar om okunskap. Det var inte så att jag inte brydde mig om vad jag åt på den tiden, men jag visste helt enkelt inte då att det finns så mycket bra växtbaserade alternativ till kött och fisk. Jag har spelat proffsfotboll i över tio år och ser samtidigt att tiderna förändras. Spelare lägger mycket mer vikt i dag vid vad de äter och växtbaserad mat blir vanligare. Jag tror också att det kommer att bli ännu vanligare i framtiden.
Vad skulle du vilja ge för råd till någon som vill börja äta mer växtbaserat?
– Det är en svår fråga, eftersom det är så individuellt! Vissa kan förändra hur de äter från en dag till en annan, för andra måste förändring ske gradvis. Jag tycker att man ska prova sig fram och se vad som funkar. Men de flesta märker ganska snabbt att växtbaserad mat inte bara gör att man känner sig mer hälsosam, utan också att den är väldigt god!
Förutom tshaka madesu, vad äter du helst?
– Jag älskar till exempel hummus och sojaprodukter som tofu. Och alla sorters grönsaker! På matchdagar blir det ofta pasta. Det finns så mycket som är gott!