9 veganska mellanmål vi gärna äter varje dag
När magen kurrar mellan huvudmåltiderna, är det viktigt att fylla på med energi! Men det är inte bara att det är nödvändigt - mellis kan både vara väldigt gott och 100% växtbaserat. Det här äter vi gärna när det vankas mellanmål.
Jordnötssmör med olika tillbehör
Jordnötssmör i våra hjärtan - så ja, därför får det vara huvudsaken i det här mellanmålet. Ett himla enkelt och gott sådant är till exempel äppelklyftor. Men testa det med olika tillbehör för att hitta din favoritkombo! Till exempel på mackan, i gröten eller yoghurten. Eller varför inte med banan, dadlar eller selleri?
Hummus med olika tillbehör
Vi älskar hummus! Det finns flera olika sorter ute i affärerna att testa men det är också superenkelt att göra en egen. Här är ett recept om du känner för att testa. Äts med fördel tillsammans med morötter eller gurkstavar. Eller varför inte med linschips? Vi gillar också kombon äpple och hummus!
Turkisk havregurt från Oatly med topping
Oatly har en fantastisk god vegansk variant på turkisk yoghurt: Havregurt Turkisk! Oatly säger själva att det här är lite som kökets silvertejp - det funkar till det mesta bland annat då till mellanmålet. En kombination topping som är suverän är: färska jordgubbar, russin, cashewnötter och dadelsirap. En annan hit som topping är hackat äpple med massa nymalen kardemumma på, är också en hit!
Granola med bär och havremjölk
Vegansk granola är inte alls svårt att hitta. Mycket av den som finns ute i butik är vegansk utan att de skyltar med att vara det på förpackningarna. Men kolla alltid innehållsförteckningen för att vara säker. Vi äter gärna granolan med frysta blåbär, skivad banan och havremjölk!
Rostat bröd med mosad avokado
Avokado är full på nyttiga fetter och passar utmärkt att få i sig under mellanmålet! Mosa på en rostad macka och krydda med valfria kryddor. Vi kör gärna citron, salt, b-jäst, vitlökspulver och timjan på. Extra gott blir det med ett par tunna tomatskivor på !
Macka med vegansk ost och skinka
En riktig klassiker, i vegansk tappning - och lite lyxigare! Ta ditt favoritbröd bre på med majonnäs, isbergssallad, ost, skinka och tomat.
Du kanske tänker att det låter konstigt att vi tipsar om majonnäs, ost och skinka när vi snackar växtbaserade mellanmål? Vet du, idag är det inga konstigheter alls, då allt finns som veganska alternativ. Du hittar oftast dessa substitut i matbutikens vegoavdelning.
Gillar du inte "fejkprodukter", så finns det andra pålägg också. Till exempel från Tartex som har pastej på tup i olika smaker. Bre på och toppa med gurka och alfaalfagroddar!
Vegansk lyxmacka med sylt
När du är sugen på att lyxa till mellanmålet lite och vill ha något sötare, är den här mackan din bästa vän. Rosta bröd och bre på jordnötssmör, drottningsylt och toppa med skivad banan. Mums!
Snabb kikärtssallad
Kikärtor är inte bara himla goda utan också mättande. Sno ihop en snabb sallad på färdigkokta kikärtor, hackad tomat, örtsalt, svartpeppar, citronsaft och en fin olivolja.
Veganskt mellis på vägen
När du måste ha ett mellis mer "on the go" finns det flera olika veganska alternativ. I matbutikerna idag finns det massor växtbaserade proteinbars, till exempel från Barebells, Get Raw och Re:Do. Något annat vi gärna äter för ett snabbt mål mellan måltiderna är Alpro Greek Style; ett växtbaserat alternativ till kvarg som också säljs i enportionsförpackningar. En favoritsmak är passionsfrukt.