Seitan är en produkt som har ätits i tusentals år och har en historia sprungen ur hållbarhet. Seitan uppfanns av buddistiska munkar som ville hitta hållbara alternativ till den traditionella kinsesiska maten. Edgy Veggie har tagit den här traditionen till Sverige där de har skapat smakfulla produkter med svenskt ursprung som tillverkar i deras fabrik i Landskrona. Produkterna har högt proteininnehåll, hela 23 gram protein per 100 gram. Självklart är de även veganska!
Framtagningen av seitan är relativt enkel. Först tvättas vete så att stärkelse och andra orenheter försvinner. Kvar efter tvätten blir veteprotein, som även kallas för gluten. I bröd använder man gluten för att det gör att bröden jäser bättre och blir mer elastiska. Gluten är nödvändigt för att skapa härlig struktur och tuggmotstånd i all från pizzor, bröd, bakverk och inte minst seitan. Det gluten som blivit kvar efter tvättningen torkas och är huvudingrediensen i seitan.
En del människor är allergiska eller blir sjuka av gluten, så kallad celiaki och glutenintolerans. Då ska man självklart inte äta gluten eller glutenprodukter som seitan. Om man däremot är allergisk mot soja eller andra baljväxter så är seitan ett riktigt bra alternativ. Seitan är en produkt som har många användningsområden och kan användas på precis samma sätt som mycket annat protein som vi äter. Grilla, stek, gör grytor, eller bara fixa en läcker kebab, taco eller en grekisk rätt.
Edgy Veggie har fyra olika produkter; Seitan block, Seitan kebab, Sitan taco och Seitan Souvlaki. Man kan hitta deras produkter på ett 60 tal utvalda ICA-butiker, cirka 20 utvalda COOP-butiker och enskilda utvalda butiker landet runt. De finns även på Mathem.se sen vecka 19.