Hur föddes idén till Grilla mera Vego?
– Jag har sedan tidigare skrivit en hel del böcker om grillning. Innan pandemin så höll jag många kurser med drygt 2 500kursdeltagare årligen, och på dem fick jag besvara många frågor just om att grillagrönt. Jag älskar att grilla grönt, grönsaker har i mycket större utsträckning en bredd på textur och smaker. Många tror att grön-saker är någonting man ska ha vid sidan om, jag tycker att grönsaker är det som ska tala på tallriken. Många var osäkra på hur man grillar grönsaker, då samlade jag ihop min kunskap och mina recept.
Vilka grillmisstag gör folk därute som får dig att ta dig för pannan?
– Det största misstaget är att man haren alldeles för varm grill. När man grillar ska man dela upp grillen i två zoner, en fördirekt värme där råvaran ligger direkt under värmekällan och en för indirekt värme där råvaran ligger bredvid. Exempelviskan man vilja ha de fina grillränderna på zucchinin men ändå ha den mjukare inuti, då ska man börja med zucchinin på den direkta värmen och sedan flytta över den tillindirekt värme. Sen så gäller det att ha koll på temperaturen. Lägger man kol i helagrillen och brassar på så blir det ungefär300 grader. Grillar du med briketter så kan det vara bra att veta att det är antalet briketter som styr temperaturen. 15 briketter ger ungefär 150 grader. Det är en bra regel att alltid använda kol till allt som grillas under 12–15 minuter, och briketter till allt som grillas i mer än 15 minuter. Grilla alltid med locket på för att bevara aromer och ha ventilen öppen.
Mest idiotsäkra vegorätten för den med noll självförtroende vid grillen?
– Den första är helgrillad blomkål. Den är enkel, bara se till att du grillar på en in-direkt värmekälla när grillen är cirka 150–170 grader. Gör en timjanolja att drizzla på när blomkålen har blivit varm. När den är klar är blomkålen mjuk inuti och frasig på ytan. Den andra rätten är grillad zucchini, mitt tips är att salta och låta den dra i 20minuter innan grillning så att vätskan dras ur. Zucchinin blir både fastare och får merangenämt tuggmotstånd.
Läs resten av intervjun i Tidningen Djurens Rätt nr 2/2022