Gratis är gott!
Vad sägs om en svavelticka som smakar kyckling och växter som kan förvandlas till "fancy pancy örtsalt"? Niki Sjölund vet hur du optimerar dina matfynd från naturen.
Namn: Niki Sjölund
Bor: Tullinge, sydväst om Stockholm
Intressen: Naturen
Aktuell med: Livet och Vildplockat: Kokboken
Sociala medier: @Neonatur på Instagram
Du lyfter ofta växtbaserade recept. Var kommer den inspirationen från?
Då jag framförallt arbetar med ätbart från naturen i form av växter, svamp, bär etcetera, så blir det en enkel väg in i de vegetariska.
Vilken säsongsaktuell råvara är du mest peppad på?
Det är alltid svamp som gäller för mig på hösten, men visst det är sena äpplen, tranbär och andra växter som håller sig fram.
Vilken månad är din favorit när det kommer till vildplockat?
Alla månader har sin egen höjdpunkt, men när våren kommer och de första gröna dyker upp är det alltid skönt, då den långa vintern har rätt bruna färger.
Favoritråvara från skogen?
När det kommer till svamp säger jag karljohan, en fast fin matsvamp som fungerar att torka, steka, koka, pickla och så vidare, listan görs lång.
Svamp-rookies hämmas av nojan att plocka fel svamp och bli förgiftad. Några tips?
Gå en kurs, följ med någon som har stenkoll. Läs svampböcker, repetera och repetera.
Ärligt, har du som proffs råkat plocka fel?
Absolut har jag plockat fel, många gånger i livet men alltid upptäckt det. Ät aldrig något du är osäker på!
Bästa sättet att förlänga hållbarheten på mina fynd?
Det finns otroligt många sätt att förädla råvaror på, inläggningar, frysning, jäsning och torkning är några av dessa.
De flesta har nog rotat efter kantareller och karljohan. Vad är nästa steg i utvecklingen?
Att lära sig släkten är bra. Soppar, strävsoppar, riskor, kremlor.
Idiotsäkert knep för att få vanlig svamp att smaka gott? I stället för att råka laga nåt som smakar slemmigt brosk...
När du steker svampen, se till att steka den ordentligt. Det är där många gör fel, inte låter svampen tillagas tillräckligt länge.
Vad är lätt att hitta i skogen som kan få en att känna sig som en fancy nordisk gastronom i köket?
Att vildplocka överlag är inte så fancy. Mycket skit under naglarna och blöta kläder - det är inte alltid soligt och vackra vyer som man ser på Instagram. Att hitta egna råvaror i naturen är väl egentligen det som gör att en kan känna sig fancy, det kan räcka med att man plockar ihop lite rölleka och löktrav och mixar med salt - fancy pancy örtsalt.
Berätta om den här legendariska kyckling-smakande svampen som kallas chicken of the woods.
Svavelticka, en svamp som lever på skadade och döda träd. Den svavelgula svampen som växer i våningar och har en textur som påminner om kyckling. Perfekt i grytor, med dess rejäla textur och smakbild som speglar kryddningen, den är en expert på ta upp smaker.
Din favvosvamp är blodsopp. Varför är den så förtrollande?
Neoboletus luridiformis som den heter på “vetenskapiska” är en god matsvamp, liknandes karljohan i textur. Det som gör den förtrollande förutom smaken är att vid snitt så ändrar den färg. Många som tillagar den tror det kan vara något fel på den, då den blir helt svart i pannan. Var inte orolig, den är supergod. Kanske en perfekt svamp för att göra egen svampsoja på?
Svampkebab i pitabröd
Här är en vegansk version av svampekbab i pitabröd. Severa med med semitorkad tomat, växtbaserad yoghurt, saltgurka och löksalsa. Välj dina egna favoriter!
Rostade mandlar med rölleka
Ät som snacks eller servera till drinken. Skördetid Rölleka: från juni till oktober.
Gelé av rönnbär
Gör gelé av rönnbär! Skördetiden på rönnbär är från september till november.