Hoppa till huvudinnehåll
två burkar växtbaserad tonfisk på ett bord
Vegokoll

Coop släpper växtbaserat fisksubstitut

Coop lanserar två innovativa nyheter inom sitt växtbaserade sortiment från och med den här veckan.

Ett bra alternativ till tonfisk och mindre påverkan på havsmiljön, säger Minna Björklund, chef sortiment EVM på Coop Sverige.

De två konserverna lanseras inom kategorin färdigmat och fiskkonserver, i smakerna Citron & Peppar samt Sriracha. Ett välkommet inslag på en annars traditionell butikshylla.

Jag kan verkligen rekommendera att man testar att byta ut tonfisken mot sojaproteinet. Produkten har fin textur och riktigt bra smak, eller som vi fick återberättat av en svensk Coop-kund på besök i Finland (där varan redan finns): ”den skulle sälja som smör”, säger Minna Björklund.

Nyheten går även hand i hand med Coops hållbarhetsstrategi från tidigare i år där det står fastslaget om en målsättning av förändrad årlig produktmix baserat på substituerbarhet och klimatpåverkan.

Målbilden är en minskning med 44% att totalt snittutsläpp av CO2 till 2033. Att möjliggöra och öka kunskapen om fler växtbaserade produkter på hyllan är steg i den riktningen. Vi vill hjälpa våra medlemmar att göra hållbara val. Att verka hållbart är avgörande för alla, även för oss. Vi har arbetat med hållbart samhällsansvar i 125 år och vi kan det. Som medlemsstyrd organisation har vi stora möjligheter att göra bestående förändring och påverka, som att ta in en produkt populär i Finland till den svenska marknaden, säger Mattis Bergqvist, hållbarhetschef Coop Sverige.

Sojaprotein, pris: cirka 19,90 SEK per burk

I Coops butiker: vecka 40 2024 

 

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden