
Hållbarhet - kyckling vs vego
Är kyckling hållbart? Det korta svaret på frågan är: Nej, kyckling är inte ett hållbart alternativ. Men givetvis nöjer vi oss inte med det korta svaret utan nedan bryter vi även ned ett långt svar i tre delar.
Kycklingar är en omväg
Till skillnad från t.ex. mjölkkor går kycklingar aldrig på grönbete, utan utfodras året runt med foder bestående av bl.a. spannmål och soja. Kycklingar bidrar därför på inget sätt till öppna landskap, utan fungerar enbart som en omväg för livsmedel som människor hade kunnat äta direkt. Jämfört med bönor ger kycklingkött dessutom upp till 5 gånger större utsläpp av koldioxidekvivalenter (källa: Öppna listan).
Kycklingar äter soja
Har du fått höra att en vegansk kost inte skulle vara bra pga att soja bidrar till regnskogsavverkning? Det stämmer att sojaodling kan ha en negativ inverkan på naturområden i sydamerika, men sådan soja används FRAMFÖRALLT i djurfoder, och ja, framförallt i kycklingfoder. Faktiskt så går hela 37% av all världens soja till kycklingar. Den lilla andel soja som används för humankonsumtion är oftast odlad på gammal jordbruksmark i Europa, Asien och Nordamerika.
Djurskydd en del i hållbarhetskonceptet
Det går inte att exkludera djurskydd från hållbarhetskonceptet, för kan verkligen en industri som bidrar till dagligt lidande för miljontals djur kallas hållbar? Över 100 miljoner kycklingar dödas i Sverige varje år men hur ofta ser du en kyckling? Kycklingarna i Sverige hålls inomhus i grupper på tiotusentals individer och de slaktas redan efter 35 dagar i livet. Se här vad du kan göra för kycklingarna.