- Vi ville kunna ge våra barn ett fullvärdigt, vegetariskt protein gjort på lokala råvaror och utan tillsatser. Det var så idén om havreprotein föddes, säger Maija Itkonen, innovatör, som först kom på idén att försöka göra vegetariskt protein av havre.
Genom att blanda nordisk havre med fava-bönor och gula ärtor har de lyckats ta fram en produkt med rikligt med högkvalitativt protein som är fritt från soja och vete.
– Jag har under många år forskat på just havre, och det här är min tveklöst största framgång som forskare. Pulled Oats har högre proteinhalt än kyckling, lägre miljöpåverkan än exempelvis tofu och det har dessutom blivit uppskattat för sin goda smak och textur, säger Reetta Kivelä, doktor i livsmedelskunskap från Helsingfors universitet.
Pulled Oats kommer att nå den svenska marknaden redan nästa vecka (v.37), med distribution genom ICA, Coop och Axfood. En förpackning på 240 g har ett riktpris om 45 SEK
Pulled Oats finns i tre smaker
Nude – har en mild neutral smak. Krydda efter efter eget önskemål för att passa i alla rätter.
Tomat – har en fyllig smak av tomat, rökt paprika och bladpersilja som gör sig bra i rätter från det italienska eller mexikanska köket.
Ingefära – har en fräsch och kryddig smak av ingfära, kaffirlime och koriander som gör sig bra i rätter från det asiatiska köket.