Ingredienser
Mos
1 kg potatis
2 msk mjölkfritt margarin
2 dl soja- eller havremjölk (ej sötad)
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
500 g rökt tofu (alternativt naturell tofu med 1 tsk rökarom och 1 msk pressad citron)
Sås
2 msk mjölkfritt margarin
2 msk vetemjöl
2 dl grönsaksbuljong
2 dl havregrädde
salt
vitpeppar
Smaksättning
2 msk tångkaviar och 2 msk hackad dill eller 2 msk dijonsenap och 2 msk hackad gräslök
Tofu
- Skala potatisen och skär den i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten ca 10–15 minuter. Häll av vattnet.
- Mosa potatisen och klicka i margarinet. Vispa ner mjölken. Smaksätt med salt och vitpeppar och vispa moset luftigt.
- Skär tofun i skivor. Om du använder naturell så lägg skivorna i en plastpåse och droppa i rökarom och citronsaft. Låt detta marinera en stund, gärna ett par timmar eller över natten om du har möjlighet.
- Gör under tiden såsen. Smält margarinet, vispa ner mjölet och späd med buljongen, vispa hela tiden så att det inte blir klumpigt. Vispa ner grädden och låt såsen koka ihop.
- Smaksätt med salt och peppar och något av de två förslagen. Vill du testa bägge så ta halva måtten smaksättning och dela på såsen, så att det blir en sås på varje sida av formen.
- Smörj en ugnssäker form. Spritsa moset runt kanterna. Häll lite sås i botten av formen. Lägg tofuskivorna i mitten och häll resten av såsen ovanpå. Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader tills gratängen fått fin färg och är genomvarm.