Hoppa till huvudinnehåll
Svampwontons  i limeblad- och shiitakebuljong

Svampwontons i limeblad- och shiitakebuljong

Receptet på veganska svampwontons i limeblad- och shiitakebuljon kommer från Jessie Sommarström, skapad för tidningen Djurens Rätt nr 1 2024.

Lunch
Middag

Ingredienser

Limeblad- och shiitakebuljong

1 st citrongräs
4 st limeblad
1 stång blekselleri
1 msk chiliolja
½ ask koriander
4 st salladslökar
30 g torkad shiitake
2 msk misopasta
0,5 dl soja
0,5 tsk salt
1,2 liter vatten

Svampwontons

200 g champinjoner
200 g shiitake
1 dl mirin
1 röd chilli
0,5 dl japansk soja
0,5 tsk sesamolja
1/2 citron
80 g ingefära
2 klyftor vitlök
1 msk sesamfrön
1 gul lök
50 gram finstrimlad vitkål
2 stänger med salladslök
1 paket wontonblad

Limeblad- och shiitakebuljong

  1. Skär två salladslökar och blekselleri.
  2. Fräs citrongräs, limeblad, blekselleri och salladslök cirka två–tre minuter. 
  3. Slå på vatten och tillsätt miso, shiitake, soja och salt. 
  4. Koka upp, rör om och ta sedan bort kastrullen från värmen. 
  5. Låt stå och dra minst 30 min, sila sedan. Smaka upp med eventuellt mer soja. 

Svampwontons

  1. Ansa och skär ner svampen grovt. Finhacka vitlöken och ingefäran. Stek på medelvärme i stekpanna med lite rapsolja, cirka 20 minuter. 
  2. Tillsätt vitkålen i stekpannan. Stek ytterligare någon minut, addera sedan vitlök, ingefära, soja, sesamoljan, mirin och stek in vätskan. 
  3. Finhacka salladslök, blekselleri och chili. Lägg allt i en matberedare och pulsa tills 
    du får en bra fyllning. Smaka av med citron och eventuellt mer soja och mirin.
  4. Lägg wontonarken på en skärbräda och lägg cirka en–två teskedar fyllning på varje 
    ark. Doppa ett finger i vatten och dra längs kanten på arket och vik ihop. Upprepa tills fyllningen är slut. 
  5. Ånga på bakplåtspapper i bambuångare eller i durkslag. 
  6. Dela de sista salladslökarna, koka upp buljongen, lägg i löken och wontonknytena.
  7. Häll i chilioljan och toppa med koriander och sesamfrön.

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.  

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden