Vegansk jordnötsgryta med tofu
Den här veganska grytan är perfekt när du vill laga något riktigt snabbt och gott. Här har jag använt tofu men du kan lika gärna använda kikärtor eller röda linser. Då kan du skippa marineringen. Receptet kommer från Hanna Olvenmarks kokbok Portionen Under Tian.
Ingredienser
1 msk olja
2 tsk riven ingefära
2 tsk soja
200 g tofu, fast sort
3 morötter
1 paprika
1 msk olja
2 tsk röd currypasta
½ frp kokosmjölk (200 g)
4 msk jordnötssmör
3 dl vatten
1 tsk socker
ris för 4 pers
- Blanda olja, riven ingefära och soja till en marinad. Skär tofun i kuber och marinera.
- Koka riset enligt anvisningar på paketet.
- Skölj morötterna och strimla med hjälp av en potatisskalareeller osthyvel. Skär paprikan i tunna längder.
- Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta.
- Fräs currypastan snabbt i oljan. Slå på kokosmjölkenoch sänk värmen så att såsen sjuder. Om currypastan harklumpat sig, använd en visp för att lösa upp den.
- Klicka i jordnötssmöret i såsen och vispa ut.
- Slå på vattnet. Strö i socker eller honung. Låt sjuda i ett parminuter. Såsen ska inte vara särskilt vattnig, skulle den blidet kan du reda av den med lite majsstärkelse eller vetemjöl.
- Lägg i grönsakerna, låt sjuda.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Hetta upp en stekpanna och fräs tofukuberna så att de fåren yta. Häll i all marinad och låt fräsa med.
- Lägg tofun i grytan och servera med riset