Vegansk Kung Pao Tofu
Kung pao – en kunglig kinesisk klassiker! Med rötterna i den kinesiska provinsen Sichuan har kung pao blivit en storfavorit världen över. Typiska smaker är jordnöt och en kryddig sås med smak av chili, ingefära och sichuanpepparn; en het krydda med värmande egenskap som ger nästintill bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller gå all in! I Yipins veganska recept på kung pao tofu används krispiga tofukuber istället för kyckling. Njut!
Ingredienser
Du behöver
400 g Yipin extra fast tofu naturell
2 msk majstärkelse
1 röd paprika
1 grön paprika
2 salladslökar
1 ½ dl jordnötter
neutral olja
Kung pao-sås
2 msk ljus sojasås
1 msk kinesiskt sojasås (mörk)
1 msk kinesiskt sojasås (mörk)
3 msk socker
2 msk vatten
1 msk sichuanpeppar (mortlad)
3 vitlöksklyftor
1 cm riven ingefära
½-1 röd chili
1 msk majsstärkelse
- Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
- Skär tofun i 2 cm stora kuber och vänd sedan i majsstärkelse, t ex. i en bunke. Skiva härefter paprika i medelstora bitar och hacka salladslök.
- Stek tofu och paprika i olja tills tofun fått en gyllenbrun färg och paprikan mjuknat något. I slutet av stektiden, addera jordnötter.
- I en skål, blanda samman alla ingredienserna för såsen utom sichuanpeppar, vitlök och ingefära. Mortla sichauanpeppar, finhacka röd chili samt riv vitlök och ingefära. I en stor panna, stek tillsammans i lite olja på medelhög värme. Efter några minuter, tillsätt såsen samt majsstärkelse. Blanda om och låt puttra på låg värme tills såsen tjocknat.
- Addera den stekta tofun och grönsakerna i pannan, samt hälften av jordnötterna och salladlsöken. Blanda därefter om och låt värmas upp i någon minut.
- Servera din kung pao tofu med ris och toppa med jordnötter och salladslök. Mums!