Hoppa till huvudinnehåll
Kung Pao rätt i djuptallrik på en kökshandduk mot en mörkgrå bakgrund

Vegansk Kung Pao Tofu

Kung pao – en kunglig kinesisk klassiker! Med rötterna i den kinesiska provinsen Sichuan har kung pao blivit en storfavorit världen över. Typiska smaker är jordnöt och en kryddig sås med smak av chili, ingefära och sichuanpepparn; en het krydda med värmande egenskap som ger nästintill bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller gå all in! I Yipins veganska recept på kung pao tofu används krispiga tofukuber istället för kyckling. Njut!

30 min
Lunch
Middag
Veganiserad

Ingredienser

4 portioner

Du behöver

400 g Yipin extra fast tofu naturell
2 msk majstärkelse
1 röd paprika
1 grön paprika
2 salladslökar
1 ½ dl jordnötter
neutral olja

Kung pao-sås

2 msk ljus sojasås
1 msk kinesiskt sojasås (mörk)
1 msk kinesiskt sojasås (mörk)
3 msk socker
2 msk vatten
1 msk sichuanpeppar (mortlad)
3 vitlöksklyftor
1 cm riven ingefära
½-1 röd chili
1 msk majsstärkelse
  1. Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Skär tofun i 2 cm stora kuber och vänd sedan i majsstärkelse, t ex. i en bunke. Skiva härefter paprika i medelstora bitar och hacka salladslök.
  3. Stek tofu och paprika i olja tills tofun fått en gyllenbrun färg och paprikan mjuknat något. I slutet av stektiden, addera jordnötter.
  4. I en skål, blanda samman alla ingredienserna för såsen utom sichuanpeppar, vitlök och ingefära. Mortla sichauanpeppar, finhacka röd chili samt riv vitlök och ingefära. I en stor panna, stek tillsammans i lite olja på medelhög värme. Efter några minuter, tillsätt såsen samt majsstärkelse. Blanda om och låt puttra på låg värme tills såsen tjocknat.
  5. Addera den stekta tofun och grönsakerna i pannan, samt hälften av jordnötterna och salladlsöken. Blanda därefter om och låt värmas upp i någon minut.
  6. Servera din kung pao tofu med ris och toppa med jordnötter och salladslök. Mums!

Ge bort mer vegoinspiration till någon du tycker om! Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden