Hoppa till huvudinnehåll
Majssoppa på ett träbord med en sked på sidan

Vegansk majssoppa med kikärtstopping

Vegansk majssoppa med kikärtstopping. Olika toppings till soppor tillför lite extra “lyx”, fastän det är cheap. Här är en finfin topping på majs och kikärtor, vilket blir kanon till den krämiga majssoppan. Receptet kommer från Hanna Olvenmarks kokbok Portionen Under Tian.

30 min
Lunch
Middag
Billiga veganska recept

Ingredienser

4 portioner

Majssoppan

1 röd chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja (för gul färg)
1 pkt fryst majs ca 450 g (varav 1 dl används till toppingen)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ frp kokosmjölk (ca 200 g)

Topping

5 dl kokta kikärtor
1 dl majs
1 tsk paprikapulver
  1. Dela röd chili, skrapa ur kärnorna och hacka.
  2. Skala lök och vitlöksklyftor och hacka (behöver ej vara noga, de ska ändå mixas sen).
  3. Hetta upp olja i en kastrull och fräs spiskummin och gurkmeja lite snabbt. Lägg i chili, lök, vitlök och fryst majs, men spara ca 1 dl till toppingen. Låt fräsa på medelvärme i ca 5 minuter.
  4. Slå på 5 dl vatten och smula i grönsaksbuljong. Låt puttra i ca 15 min.
  5. Mixa soppan i en blender eller med stavmixer tills den är helt slät.
  6. Slå på 2 dl kokosmjölk och värm upp igen.
  7. Hetta upp en torr stekpanna och rosta kikärtorna och den resterande majsen i paprikapulver.
  8. Servera soppan med topping och gärna ett gott bröd eller fröknäcke till

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden