Vegansk majssoppa med kikärtstopping
Vegansk majssoppa med kikärtstopping. Olika toppings till soppor tillför lite extra “lyx”, fastän det är cheap. Här är en finfin topping på majs och kikärtor, vilket blir kanon till den krämiga majssoppan. Receptet kommer från Hanna Olvenmarks kokbok Portionen Under Tian.
Ingredienser
Majssoppan
1 röd chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja (för gul färg)
1 pkt fryst majs ca 450 g (varav 1 dl används till toppingen)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ frp kokosmjölk (ca 200 g)
Topping
5 dl kokta kikärtor
1 dl majs
1 tsk paprikapulver
- Dela röd chili, skrapa ur kärnorna och hacka.
- Skala lök och vitlöksklyftor och hacka (behöver ej vara noga, de ska ändå mixas sen).
- Hetta upp olja i en kastrull och fräs spiskummin och gurkmeja lite snabbt. Lägg i chili, lök, vitlök och fryst majs, men spara ca 1 dl till toppingen. Låt fräsa på medelvärme i ca 5 minuter.
- Slå på 5 dl vatten och smula i grönsaksbuljong. Låt puttra i ca 15 min.
- Mixa soppan i en blender eller med stavmixer tills den är helt slät.
- Slå på 2 dl kokosmjölk och värm upp igen.
- Hetta upp en torr stekpanna och rosta kikärtorna och den resterande majsen i paprikapulver.
- Servera soppan med topping och gärna ett gott bröd eller fröknäcke till