Vegansk rödbetspasta
Rödbetspasta blev trendigt sommaren 2023 och kallades ibland också för "Barbiepasta" eftersom den får en sån fin, rosa färg. Den här pastan är som godast när den serveras direkt, med vegansk fetaost, rostade pinjenötter och färsk basilika ovanpå. Salta och peppra efter smak!
Ingredienser
Ingredienser
500 gram pasta, ex Rigatoni
En skvätt olivolja
2,5 dl cashewnötter
2-3 rödbetor
1 hel vitlök
2 msk citronjuice
1,5 dl växtdryck
3,5 dl pastavatten
3 msk näringsjäst (valfritt)
Salt & peppar
Garnering
Vegansk fetaost, ex violife
Pinjenötter
Färsk basilika
- Värm ugnen till 225 grader.
- Skala rödbetorna och skär i kuber. Halvera vitlöken. Lägg rödbetorna och vitlökshalvorna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta och peppra. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
- Koka cashewnötterna i 5 minuter.
- Koka upp pastan enligt anvisningar.
- Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de blir gyllenbruna.
- Mixa cashewnötter, rödbetor, vitlök (kläm ut klyftorna), citronjuice, pastavatten, växtdryck, salt, peppar och alternativt näringsjäst. Mixa tills allt blir slätt.
- Häll av pastan i ett durkslag och häll sen tillbaka pastan i kastrullen. Häll sedan över rödbetsmixen och rör om.
- Servera direkt i djuptallrikar och garnera med vegansk feta, pinjenötter och färsk basilika. Salta och peppra efter smak!