Vegansk Silltårta
Den här pampiga, veganska silltårtan kan göras med färre lager om du använder hönökaka istället för glutenfritt bröd som vi har gjort i receptet (vi har gjort kopior på två lager och valt att göra en högre tårta). Den glutenfria varianten blir absolut som godast om du låter den stå i kylskåpet över natten, så att den blir härligt gojsig. En växtbaserad favorit i sommar!
Ingredienser
Silltårta med ca 6 bitar
2 pkt Schär Lantbröd with buckwheat (10 bröd)
Växtbaserat smör (att bre på alla bröd)
4 dl Planti Cooking Fraiche Natural
1 finhackad gullök
5 dl vegansk ost (t.e.x. Violife Original Flavour)
1 pkt naturell fast tofu (270 g)
2 tsk kala namak (eller salt & peppar)
1-2 mosade avokados (kan uteslutas)
1½ burk Hellmans veganska majonnäs
½ isbergssalladhuvud, finhackad
1 burk Tofu Senapsgravad Fiskexporten
Dill till garnering
- Skär av kanterna på brödet, så att du får raka kanter in mot mitten. (För att slippa matsvinn kan du spara kanterna och t.e.x. göra krutonger). Se till att du har 5 lager bröd totalt.
- Ta en vattenspruta och spruta alla brödskivor så att du får en mer saftig silltårta. Bre sedan på med smör på den sidan som ska vara uppåt på varje skiva.
- Lägg två brödskivor i botten med den raka sidan mot varandra så att du får en rund botten. Fördela fraiche, ost och lök på de första två lagren
- Mosa tofun med en gaffel eller fingrarna och blanda i avokado samt kala namak eller salt och peppar.
- Bre tofuröran på de två övre lagren.
- Lägg på det sista lagret bröd och bred ut majonnäs som en glasyr över hela tårtan.
- Lägg tofusillen i mitten på toppen och garnera med dill
- Ställ i kylen några timmar innan servering, helst över natten
- Strö isbergssallad längs kanterna på tårtan så att de täcks fint precis innan servering