Ingredienser
Lins- och morotsbollar
3 dl torkade röda linser
½ chili
2 morötter
1 gul lök
½ dl majsstärkelse eller potatismjöl
3 tsk fryst koriander
salt, peppar
olja att steka i
Sås
olja att steka i
1 tsk röd currypasta
1 frp kokosmjölk (ca 400 g)
½ grönsaksbuljong
200 g hackad, fryst spenat
1 lime
3 dl matvete
- Börja med att koka linserna, det tar ca 10 min.
- Låt linserna svalna. Det är viktigt att de är kalla innan man gör bollarna, annars är det svårt att få dem att bli fasta.
- Hacka chili, skölj och riv morötter, hacka löken fint.
- Blanda i en skål med linserna. Blanda i majsstärkelse/potatismjöl.
- Krydda med koriander, salt och peppar. Smaka gärna av smeten så att du är nöjd. Prova att rulla en bit av smeten. Får du inte till en fast boll? Addera lite mer potatismjöl/majsstärkelse.
- Rulla till ca 20 bollar.
- Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
- Börja göra såsen genom att hetta upp olja i en stekpanna och fräs currypastan. Slå på kokosmjölk och smula ned en buljongtärning. Lägg i den frysta spenaten.
- Riv limen och lägg i limeskal och pressa ned saften. Låt sjuda på svag värme.
- Hetta upp en stekpanna och stek bollarna i oljan på medelvärme tills de fått fin färg runt om.
- Servera bollarna med matvete och limesås.