Veganska springrolls med gottesåsen
Veganska springrolls är ett sådant bra sätt att ta tillvara rester! Rispapper, som du rullar i, kan du köpa i asiatiska butiker eller i mer välsorterade affärer. Håller hur länge som helst dessutom, så perfekta att ha hemma när det är dags att rädda lite mat. Såsen är en jordnötssås, men tack vare att den är så god har den helt enkelt fått namnet “gottesåsen”. Receptet kommer från Hanna Olvenmarks kokbok Portionen Under Tian.
Ingredienser
Gottesås
½ dl jordnötssmör
saften av ½ lime
1 tsk riven ingefära
1–2 tsk soja
några droppar tabasco eller lite sambal oelek
ett par matskedar varmt vatten
Spring rolls
grönsaker och frukt, t.ex;
gurka
paprika
vitkål
rödkål
morot
äpple
salladsblad
fryst mango
10 rispapper
- Blanda jordnötssmör med saft av lime, riven ingefära, soja och tabasco/sambal oelek. Vispa ut med med varmt vatten till en sås.
- Skär grönsaker i ca 5 cm långa strimlor. Strimla vitkål eller rödkål fint.
- Ställ fram en skål eller stort fat med ljummet vatten.
- Doppa ett rispapper i taget och låt bli mjukt, det tar bara några sekunder.
- Lägg rispappret på ett slätt underlag (en plastskärbräda brukar vara bra).
- Lägg en liten avlång bunt av fyllning några cm från kanten av rispappret.
- Rulla från dig, först ett varv, sedan viker du in kanterna och rullar klart.
- Skär på mitten vid servering.
- Tips! Ett sätt att göra rullarna mer matiga är att ha med ris eller nudlar i fyllningen.