Hoppa till huvudinnehåll
Vietnamesiska vårrullar i ett fat på ett turkost bord ute i naturen

Veganska springrolls med gottesåsen

Veganska springrolls är ett sådant bra sätt att ta tillvara rester! Rispapper, som du rullar i, kan du köpa i asiatiska butiker eller i mer välsorterade affärer. Håller hur länge som helst dessutom, så perfekta att ha hemma när det är dags att rädda lite mat. Såsen är en jordnötssås, men tack vare att den är så god har den helt enkelt fått namnet “gottesåsen”. Receptet kommer från Hanna Olvenmarks kokbok Portionen Under Tian.

50 min
Lunch
Förrätt
Billiga veganska recept

Ingredienser

4 portioner

Gottesås

½ dl jordnötssmör
saften av ½ lime
1 tsk riven ingefära
1–2 tsk soja
några droppar tabasco eller lite sambal oelek
ett par matskedar varmt vatten

Spring rolls

grönsaker och frukt, t.ex;
gurka
paprika
vitkål
rödkål
morot
äpple
salladsblad
fryst mango
10 rispapper
  1. Blanda jordnötssmör med saft av lime, riven ingefära, soja och tabasco/sambal oelek. Vispa ut med med varmt vatten till en sås.
  2. Skär grönsaker i ca 5 cm långa strimlor. Strimla vitkål eller rödkål fint.
  3. Ställ fram en skål eller stort fat med ljummet vatten.
  4. Doppa ett rispapper i taget och låt bli mjukt, det tar bara några sekunder.
  5. Lägg rispappret på ett slätt underlag (en plastskärbräda brukar vara bra).
  6. Lägg en liten avlång bunt av fyllning några cm från kanten av rispappret.
  7. Rulla från dig, först ett varv, sedan viker du in kanterna och rullar klart.
  8. Skär på mitten vid servering.
  9. Tips! Ett sätt att göra rullarna mer matiga är att ha med ris eller nudlar i fyllningen.

Få mer inspiration ett klick bort! I vårt inspirationsmagasin får du veganska bakningstips, recept, inköpslista och massor hjälpsamma vegotips!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden