Hoppa till huvudinnehåll
Jollof ris med stekt kokbanan i en djuptallrik

Veganskt Jollof-ris

Jollof-ris är en av de vanligaste rätterna i Västafrika. Det finns flera regionala varianter av namnet och ingredienserna. Rättens mest kända namn, jollof, kommer från Wolof-folket. Receptet kommer från matkreatören Eatsbywill.

Lunch
Middag

Ingredienser

500 g ris
1 burk hackade tomater (eller 3 stora tomater)
100 g tomatpuré
1 röd paprika
1 röd chili
¼ havannapeppar
2 rödlökar
4 klyftor vitlök
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk kummin
1 tsk curry (madras)
1 tsk kryddnejlika
1 tsk rosmarin
salt & peppar
2 lagerblad
  1. Hacka och fräs en rödlök tills den är karamelliserad, och tillsätt sedan några matskedar tomatpuré.
  2. Mixa en burk hackade tomater eller tre stora tomater tillsammans med en fjärdedels havannapeppar, 1 röd paprika, 1 röd chili, 1 rödlök och 4 klyftor vitlök. Tillsätt 1 dl vatten.
  3. Häll den mixade blandningen i grytan med den karamelliserade rödlöken och tillsätt kryddorna, buljongtärningen och lagerbladen för smak. Låt det koka i 10 minuter.
  4. Skölj riset noggrant tills stärkelsen är borta. Tillsätt sedan riset i grytan och låt det koka på låg till medelvärme tills riset är fluffigt.
  5. Servera och njut!

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och samla alla dina favoritrecept på ett och samma stället. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden