Stockeld Dreamery släpper ”världens mest ambitiösa cream cheese”
Efter tre års forskning och utvecklingsarbete lanserar det svenska foodtechbolaget Stockeld Dreamery nu sin första klimatvänliga cream cheese, gjord på fermenterade kikärtor och linser. Stockeld Spread är krämig och god som en traditionell cream cheese men dess klimatavtryck är nästan 70 procent lägre än dess konventionella motsvarigheter.
Många älskar ost men få vet mejeriindustrin ser ut. Omkring en femtedel av korna i mjölkindustrin i Sverige hålls uppbundna inomhus under större delen av året. För korna som hålls uppbundna innebär det att de inte kan vända sig om eller klia sig, de kan bara stå upp eller ligga ned. De får heller ingen motion och väldigt begränsade möjligheter till sociala kontakter. Det naturliga för en ko är att producera 5-10 liter mjölk om dagen till sin kalv. Avel är en faktor som har lett till att en mjölkko idag kan producera över 50 liter mjölk om dagen. Det här sliter hårt på korna, och bidrar till sjukdom som till exempel juverinflammation
Många vet inte heller hur stor negativ miljöpåverkan ost har. Det går åt upp till 10 liter mjölk att producera ett kilo hårdost och mejeriindustrin, enkom, står för 2–4 procent av de globala växthusgasutsläppen, påpekar företaget. Konsumenter kan minska sin mejeriassocierade klimatpåverkan med minst 50 procent genom att välja växtbaserade mejeriprodukter i stället. Mejeriost släpper nämligen ut mer koldioxidekvivalenter än kyckling, gris och ägg.
- Ost – 5,3 kg CO2e/kg
- Kyckling – 2,6 kg CO2e/kg
- Gris – 4,1 kg CO2e/kg
- Ägg – 1,1 kg CO2e/kg
Precis som vanlig cream cheese så är Stockeld Spread väldigt mångfacetterad i sin användning. Med denna kan man göra fantastiska bagels, lyckas med sin frosting och addera krämighet till vilken salt eller söt rätt man önskar. Den levererar dessutom väldigt högt på smak – allt detta enligt företagets information.
Vi älskar ost men vi tycker dagens massproduktion och användandet av animalisk mjölk är enormt destruktivt – både för klimatet och djuren. Just därför startades Stockeld Dreamery – för att hitta mer hållbara lösningar utan att kompromissa på smak, näring och ostupplevelse, säger Katarina Szostak som är marknads- och produktchef hos företaget.