Största delen av all soja går till kycklingfoder
Att sojaproduktion bidrar till regnskogsavverkning i Sydamerika används ibland som ett argument mot att äta veganskt, men i själva verket är det ett argument för att göra just det. Faktum är att majoriteten av all världens soja går till foder till djur i köttindustrin, allra främst till kycklingar.
Totalt går 77 % av all världens soja till djurfoder och enbart 7% till växtbaserade livsmedel som tofu och sojamjölk, det skriver Our World in Data. Av alla lantbruksdjur är kycklingar de som globalt sett äter absolut mest soja. Hela 37 % av all världens sojaproduktion går till kycklingfoder, följt av grisfoder som använder ca 20 % av den totala mängden. Under 2021 gav WWF rött ljus till nästan all kyckling, inklusive konventionell svensk kyckling, delvis på grund av utfodringen med soja.
Vidare skriver Our World in Data att majoriteten av all soja odlas i Sydamerika, med Brazilien och Argentina som två stora producenter. Sojaodlingen bridrar i viss mån till förlust av regnskog, men den stora majoriteten av avskogningen sker för att skapa betesmarker för djur inom köttindustrin.
I Sverige är kycklingar de djur med störst andel soja i sitt foder och 15-20 % av fodret utgörs av soja från Sydamerika. Trots att kycklingar är mer effektiva ”foderomvandlare” än många andra djur går det år ca 3-4 kg foder för att producera 1 kg kött, resten går åt till kycklingens egen energiförbrukning under livet. Att kycklingkonsumtionen minskar är avgörande för att minska importen av soja till Sverige. Läs mer på Djurens Rätts hemsida.
Världsnaturfonden skriver att odling av soja även sker på gammal jordbruksmark i Europa, Asien och Nordamerika och sådan soja används ofta i livsmedel för humankonsumtion.