Hoppa till huvudinnehåll
Köttbullar som kosttillskott mot en vit bakgrund
Vegokoll

Swedish Pork's verklighetsfrånvända kampanj

SweDish Pork har en ny verklighetfrånvänd kampanj. Deras vinkel är att de uppmärksammar en växande trend: att äta kosttillskott som ett sätt att kompensera för uteblivna näringsämnen när människor minskar eller tar bort kött från kosten. Kampanjen är tänkt att skapa en diskussion kring vad miljoner svenskar stoppar i sig dagligen – och vad konsumenterna egentligen vet om dessa piller, pulver och kapslar.

Att folkhälsan är hotad av kosttillskott är deras vinkel, men vad säger egentligen forskningen?

Hälsan

Livsmedelsverket säger minska på rött kött och chark för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt om man drar ner på charkprodukter, som exempelvis köttbullar. Chark ökar cancerrisken ännu mer än motsvarande mängd rent kött. Chark innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett. Att utesluta chark minskar därför också risken för hjärt- och kärlsjukdom.  Dessutom behövs inte kött för att få i sig av de bra näringsämnena. Bra, näringsrika alternativ till kött är till exempel bönor, kikärter, linser eller tofu samt nötter och frön. De ger både järn, protein och andra viktiga näringsämnen. Dessutom mättar de bra! Detsamma gäller fullkornsprodukter – som ger både protein och järn.

Klimatet

Griskött har ett klimatavtryck på 4,2 kg CO2e/kg samtidigt som baljväxter ligger på ca 0,6 kg CO2e/kg. Grisar i industrin äter även foder som kunde ha gått direkt till humankonsumtion, samt bidrar ej till biologisk mångfald. Griskött är alltså ett väldigt ineffektivt livsmedel. 

Djuren
Att reducera djuren till bara näringsämnen är otroligt förminskande.
Omkring 2.5 miljoner grisar om året, i genomsnitt 285 grisar i timmen, bedövas med plågsam koldioxidbedövning varje år bara i Sverige. Bland grisarna i djurfabrikerna får de allra flesta aldrig komma ut under naturliga förhållanden och böka och beta.

Skattepengar

26,9 EU-miljoner gick till att få unga att äta mer fläskkött, när forskningen säger att för både klimatet och folkhälsans skull ska vi äta mer vegetabilier. Hur är detta en rimlig skatteinsats?

Skänk en gåva till Djurens Rätts arbete! Som givare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden