Hoppa till huvudinnehåll
Barn sitter och äter macka

Veganmat till barn?

Det är vanligt och viktigt att oroa sig över ens barns kost och näringsstatus. Därför har vi samlat information som är bra att ha om ditt barn äter växtbaserat, allt från energitäthet till protein, mineralämnen och fettsyror. Om den veganska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi så går det bra att ge det till barn.

Protein och energi

Det är sällan ett problem att barn får i sig för lite protein, både baljväxter och fullkornsprodukter innehåller protein så väl som färdiga produkter gjorda på soja, havre eller vete. Det kan däremot vara lite svårare för barn att få i sig tillräcklig med energi, det beror på att vegetabilier innehåller lite energi men mycket fiber. Fiber ger en bra mättnadskänsla men lite energi, därför är det viktigt att se till att barnet får i sig tillräckligt med energi, dvs kalorier.

Tips!

1. Se till att sprida måltiderna och mellanmålen jämnt över dagen så att barnet orkar äta upp.

2. Var uppmärksam med att barnet följer tillväxtkurvan.

Omega-3 fett

Många barn, även de som äter blandkost, får i sig för lite fleromättat fett. Det gäller framförallt omgega-3-fett. En särskild sorts omega-3-fett heter DHA och behövs för hjärnans och synens utveckling. Algolja är den bästa vegetabiliska källan för att få i sig de längsta omega-3-fettsyrorna. Håll utkik efter mängden jod som finns i dessa oljor då det inte är bra att överkonsumera jod. Rapsolja, linfröolja och matfett gjord på raps innehåller också en del omega-3 som till viss del kan omvandlas till de långa kedjorna som kroppen behöver. Du kan alltså tillsätta en matsked rapsolja i maten för att öka energitätheten och bidra med omega-3-fett i maten.

Järn

Barn växer fort och har ett ökat behov av järn. Det är därför viktigt att barnen får järnrika livsmedel och livsmedel som underlättar för deras små kroppar att faktiskt ta upp järnet. Fytinsyra som finns i t.ex. fullkorn, baljväxter och nötter hindrar upptaget av järn. Du kan bryta ner fytinsyra genom långtidsjäsning av bröd, groddning eller lång blötläggnin av baljväxter. C-vitamin ger också järnupptaget en boost.

Tips på järnrika livsmedel!

  • Fullkornsprodukter, bönor, ärter, linser, tofu och sojaprodukter som sojafärs, vegokorv eller sojanuggets till både lunch och middag.
  • Järnberikad gröt och/eller välling, åtminstone upp till två års ålder. De innehåller även andra viktiga näringsämnen som B12, D-vitamin och kalcium.
  • Hackade nötter, frön och torkad aprikos, till exempel i müsli eller gröt.

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden