Skagenröra
Skagenröra när den är som bäst är givetvis helt veganskt. Grunden till denna härliga röra kan du variera med tofu, vegobitar eller aubergine. Den gör sig utmärkt på smörgåstårta, på en skagenmacka eller med ugnsbakad potatis. Perfekt sommarmat eller som förrätt.
Avokadohalvor med skagenröra
Istället för ägghalvor har vi fyllt avokadohalvor med vegansk skagen. En fantastisk förrätt som är lika bra till påsk som till nyårsmiddagen Sprängfylld med smak och färger!
Gubbröra
Gubbröra är en klassiker som passat fint på mackan eller tillsammans med potatis. Här har vi veganiserat den och använt både tofu och aubergine för att få till bra konsistens. Vi använder ett salt som kallas för kala namak för att få till "kokt ägg-smak". Det är ett svart salt som ofta används i sydasiatiska rätter i bland annat Bangladesh, Nepal, Indien och Pakistan. Du hittar oftast kala namak i indiska, asiatiska eller helveganska butiker.
Ceviche
Ceviche är en syrlig röra eller salsa med skaldjur eller fisk från Peru som också är vanligt i många andra syd-och nordamerikanska länder som t.ex. Chile, Ecuador och Mexiko. Här har vi veganiserat receptet genom att använda veganska räkor. Det går också att använda "köttiga" alger. Men räkorna är lättare att få tag på, dessa finns både på helveganska, asiatiska och i vissa välsorterade butiker.
Kryddiga tofubitar
Dessa tofubitar kanske inte låter så fiskiga, men att de får marineras med noriblad gör att de får sin havssmak. Tillsammans med chilihettan och japansk soja får du en riktig mumsbit som gör sig bra både som förrätt eller tilltugg.
Fänkålsfrittata
En till rätt som passar utmärkt som förrätt eller plockmat är dessa frittatas toppade med växtbaserad créme fraiche, tångrom och dill.
Morotslax
Den här godbiten blir godare och godare ju längre den får marineras. Den är dessutom riktigt prisvärd att göra och passar till högtiderna jul, påsk, midsommar och nyår. Servera gärna med kokt potatis, en klick växtbaserad smör och dill. Mums!
5 olika sorters auberginesill
Och när vi ändå har nämnt högtider kan vi passa på att lyfta våra favoriter i alla tider – auberginesillen. Vi har testat, smakat och skapat fem olika sorters lag med allt från klassisk senapssås till mer spexig med wasabismak. Den passar till alla högtider men även till vardags!
Aurberginesill i senapssås
Auberginesill i rödbetslag
Aubreginesill med wasabismak
Vegansk glasmästarsill
Vegansk skärgårssill