Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk ostbricka med kex och frukt. Vegansk charkbräda.
Vegokoll

Veganska Ostlistan

Att ersätta ost kan kännas svårt. När Välj Vego undersökte vilka de stora hindren för att bli vegan är, var ost nummer ett på listan. Och vem gillar inte varma ostmackor, ostbrickor och parmesan på pasta? Det fina med det hela är att du inte behöver ge upp något. Du kan bara ersätta dessa med växtbaserade alternativ.

Hårdostar

Violife

Violife har blockostar i fyra smaker: original, smoked, mature cheddar och epic mature cheddar.  Prosociano Wedge har en unikt god och äkta smakupplevelse som ersätter parmesanost. Violife här även tre färdigskivad veganskt alternativ till ost med smak av BBQ, cheddar och original.

Oddly Good

Oddly Good, som ligger under Valio, har två skivade växtbaserade ostar. Den ena har smak av cheddar och den andra smakar gouda. 

Nurishh

Bel Nordic, som har bland annat Babybel och Den skrattande kon, har även det växtbaserade märket Nurishh. De har både skivade och blockostar med klassisk och cheddarsmak.

Green Vie

Green Vie har 5 olika smaker på både blockost och skivad ost: cheddar, gouda, mozarella, smoked gouda och pizza.  

Simply V

Tyska Simply V är en mandelbaserad, skivad ost med aromatisk smak. Finns i Coop butiker!

Riven ost

Violife

Perfekt riven för enkel och vardaglig användning, färdiga att strö över pizzan, smältas i din pastarätt eller toppas på gratängen är Violifes rivna ostar med smak av cheddar och mozzarella. 

Oddly Good

Har du letat efter ett vegetabiliskt alternativ till ost som smälter perfekt på pizzan? Då är Oddly Good ett bra alternativ! Valio Oddlygood® Veggie grated original och mozzarella har bra smältegenskaper och kan användas i och på alla dina favoriträtter.

Nurishh

Strö över, låt smälta eller blanda i! Oavsett om det är tacofredag eller pizzadags funkar Nurishh shreds. Finns i smakerna mozzarella och cheddar/mozarella. 

Green Vie

Green Vie har hela sex sorter olika smaker av riven ost: parveggio (liknande parmesan), gouda, cheddar, mozzarella, pizza och smoked gouda. 

Simply V

Simply V har även en mandelbaserad riven ost som finns i Coop butiker! Smälter bra på pizzan. 

Spreads

Violife

Vegan cream cheese eller vegansk färskost. En bredbar, krämig och alldeles utsökt helt växtbaserad färskost i tre smaker: original, garlic & herbs och cheddar. 

Green Vie

Green Vie har en hel uppsjö med veganska spreads. Smakerna är: sourcream, red peppers, tomato & basil, mushrooms & truffle, original, cucumber & dill samt garlic & chives. 

Oatly

Oatly har veganskt havrebaserat spread i fyra olika smaker: garlic & cucumber, original, tomato & basil samt nya garden herbs. 

Stockeld Dreamery

Stcokelds cream cheese är lite annorlunda än de andra växtbaserade spreadsen. Dels är den gjord på fermenterade kikärtor och linser, dels så är näringsvärdet så nära som man kan komma till konventionell "philadelphia ost", dvs högre proteinvärde än de flesta andra växtbaserade ostarna. 

HUJ

HUJ har också en annan take på veganska spreads, de är nämligen cashewnötsbaserade. HUJ cashew spreads kommer i fyra smaker: naturell, vitlök, paprika & chili samt örter. 

Mozzarella, Feta & Halloumi

Casheury

Casheury's färska CasheuMOZZA är perfekt på pizzor eller grillade smörgåsar. Casheumozza har en stretchig, smältande konsistens med en lätt syrlig smak och en hint av salt. Även perfekt i en capresesallad med färska tomater, basilika och pesto.

Violife

Favoriternas favorit! Violifes veganska fetaliknande ost är drömmigt krämig och passar jättebra i sallader, snittar eller vart än du kan tänka dig ha den faktiskt. Mixa upp den för en god fetaostcreme till exempel!

Green Vie

Green Vie har två ostar som liknar fetaost: Greek style och Greek style with oregano & olive oil. Green Vie har även en halloumiliknande ost som heter Vegrill, som är skapad för att läggas på grillen. 

Peas of Heaven

Peas of Heaven har normalt köttsubstitut på ärtprotein, men de har även en fetaliknande ost. 

Dessertost

Nurishh

Nurishh camembert style är en riktig vattendelare. Antingen älskar du den eller så hatar du den. Det enda sättet du vet vilken sida du står på är att prova den. 

Green Vie

Green Vie har tre ostar du kan lägga på din ostbricka: Blue flavour wheel, wheel with mushrooms & truffle samt Camembert style. 

Olik Foods - Rice Above

Olik har i många år jobbat med att ta fram en serie veganska pålägg som både platsar på en lyxig ostbricka men som också är goda att ha på mackan eller till matlagning. De har i dagsläget 4 ostar: Smakrik, Aprikos/Rödlök och Rökt samt en kryddost som kom lagom till jul. Ostarna hittar du på utvalda ICA-butiker. Säg till din lokala ICA-butik om du vill att de ska ta in ostarna just där!

Casheury

De här lyxiga cashewnötsbaserade dessertostarna är pricken över i'et på din ostbricka. Du kan beställa direkt från deras hemsida eller köpa direkt från utvalda butiker. Deras ostar finns i hela 11 olika smaker utöver casheumozzan: ramslök, gräslök & citron, bruschetta, hickory smoked chili pepper, mix pepper, beta & pepparrot, cashembert, black garlic, good-ah, summer truffle vrie och casheuzola.    

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden