Vego bidrar till hållbar vattenanvändning
Den 22 mars är det Internationella vattendagen, vilken finns till för att bl.a. uppmärksamma vikten av hållbar vattenanvändning. Vi har kollat närmare på hur mycket färskvatten som faktiskt går åt för att producera olika animaliska och vegetabiliska livsmedel, och skillnaderna är slående!
Internationella vattendagen
Internationella vattendagen är instiftad av FN och finns till för att uppmärksamma betydelsen av färskvatten och för att bidra till en hållbar hantering av våra vattenresurser. Ett mål om att säkerställa tillgång till- och hållbar förvaltning av vatten finns också med bland de globala målen för hållbar utveckling som FN antagit i Agenda 2030.
Hållbar vattenanvändning
Så många som tre miljarder människor lever i dagsläget i områden med vattenbrist och kvaliteten på det tillgängliga vattnet minskar globalt sett. För att människor och djur som bor på planeten ska ha tillgång till rent vatten behöver vi använda våra vattenresurser mer effektivt.
Många rikare länder har till stor del externaliserat sin vattenanvändning genom att låta produktionen ske i andra länder där förutsättningarna för hållbar vattenvändning ofta är sämre.
“Water problems are often closely tied to the structure of the global economy. Many countries have significantly externalised their water footprint, importing water-intensive goods from elsewhere. This puts pressure on the water resources in the exporting regions, where too often mechanisms for wise water governance and conservation are lacking. Not only governments, but also consumers, businesses and civil society communities can play a role in achieving a better management of water resources.”, säger professor Arjen Y. Hoekstra, grundare av vattenavtrycks-konceptet.
Vattenavtryck från olika produkter
Allt vi konsumerar i vardagen kräver vatten för att kunna produceras. Genom att beräkna och förklara olika produkters vattenavtryck ger The Water Footprint Network konsumenter större insyn i vilken produktion- och konsumtion som kan hjälpa eller stjälpa oss i kampen för hållbar vattenanvändning.
Nedan följer några exempel på vattenavtryck för olika livsmedel, utifrån ett globalt genomsnitt.
Animaliska livsmedel:
- Nötkött: 15.000 l vatten/kg.
- Fårkött: 10.400 l vatten/kg
- Griskött: 6000 l vatten/kg
- Ost: 5060 l vatten/kg
- Kycklingkött: 4.300 l vatten/kg
- Ägg: 3.300 l vatten/kg
Vegetabiliska livsmedel:
- Nötter m. skal: 2.800 l vatten/kg
- Pasta: 1.850 l vatten/kg
- Banan: 790 l vatten/kg
- Gurka: 353 l vatten/kg
- Potatis: 287 l vatten/kg
- Tomat: 214 l vatten/kg
För en bättre jämförelse mellan animaliska produkter och proteinrika växtbaserade ersättningsprodukter har Water Footprint Network även jämfört vattenavtrycket av en sojaburgare och en hamburgare av nötkött, båda producerade i Nederländerna. Skillnaden är slående.
- Sojaburgare: 160 l vatten
- Hamburgare av nötkött: 1000 l vatten
Vego sparar vatten
Sammanfattningsvis drar The Water Footprint Network slutsatsen att animaliska produkter generellt har ett större vattenavtryck än vegetabilier, både sett till l vatten per kg och l vatten per kalori eller g protein.
Per kilogram of product, animal products generally have a larger water footprint than crop products. The same is true when we look at the water footprint per calorie or protein. The average water footprint per calorie for beef is twenty times larger than for cereals and starchy roots. The average water footprint per gram of protein in the case of beef is six times larger than for pulses, skriver The Water Footprint Network.
Detta beror främst på den stora vattenåtgången för odling av djurfoder. En viss del av fodret omvandlas till ätbara delar på djurets kropp, men den största delen förbrukas för djurets egna kroppsfunktioner under livet.
Även djur som föds upp i Sverige äter till stor del foder bestående av importerade råvaror, vilka krävt stora mängder vatten någon annan stans för att produceras. Genom att välja vego bidrar du till en mer ansvarsfull användning av planetens vattenresurser.