Vegoprofilen Mattias nya bok - inspirerar till vegansk bakning
Han har många års erfarenhet av matlagning och bakning samt flertalet kokböcker i ryggen. Mattias Kristiansson har tagit vegovärlden med storm och har inspirerat många av oss att hitta fantastiska veganska recept.
Välj Vego pratade med honom om bakning, framtiden och nya boken "Vegansk bakning":
"Folk verkar tro att ägg är magiskt och lösningen på allt"
Mattias Kristiansson är en av Sveriges största vegoprofiler som har lagat mat i TV4:s Nyhetsmorgon, driver VEGO-magasinet och Vegopodden. Och vi ser honom ständigt dela med sig av nya recept till hungriga följare.
När Välj Vego pratade med Mattias undrade vi förstås - blir han aldrig trött på att snacka mat?
- Jag kan bli trött på att laga mat men aldrig att prata om den, säger Mattias och skrattar.
-Det bästa med mat är att hur mycket jag än tycker att jag läst om, sett, smakat och lagat så finns det hela tiden nya rätter och influenser att upptäcka.
Vegoprofilen är från Malmö och delvis uppvuxen med mat från Mellanöstern, därför är det självklart vad favoritkäket är.
-Mellanöstern mat är ett kök jag aldrig tröttnar på. Just nu är jag besatt av indisk mat och har även börjat upptäcka och förälska mig i mat från olika delar av Afrika, säger Mattias till Välj Vego.
Planerna för framtiden
Trots att matsnack är en stor del av Mattias Kristianssons liv, så finns det självklart även andra intressen.
– Jag har börjat måla oljemålningar, så det tar upp mycket av min tid. Jag älskar att hänga med vänner, dricka lite vin och prata strunt. Jag älskar att gå runt på museum och gallerier, säger Mattias och fortsätter:
– Jag skriver på en roman som jag hoppas ska bli klar nån gång. Jag älskar även att bara ligga och stirra upp i taket.
Mattias håller på att smida många planer, en av dem är att i framtiden öppna något eget.
– Det finns planer på mycket, allt från café och ett hål i väggen, till gigantiska restaurangkoncept. Håller på att slipa på ett nu, men vet inte om eller när det blir av.
Och om du hade en egen restaurang, vad skulle den heta?
– Ett tag var jag besatt av fransk mat och ville öppna ett ställe vid namn ”Bönjour”, säger Mattias och skrattar.
Men närmst i tiden är vegoprofilens sprillans nya bakbok “Baka veganskt” och så här skulle Mattias Kristiansson presentera boken i en hisspitch.
– Det är de godaste kakorna och bakverken jag vet, helt veganska och utan kompromisser.
Vegansk bakning
När det kommer till vegansk bakning har Mattias märkt att det finns en del fördomar. En av dem handlar om ägg.
– Folk verkar tro att ägg är magiskt och lösningen på allt, så att klara sig utan det blir liksom ett hinder i deras huvuden. Sanningen är att det var den största lättnaden när jag blev vegan, att slippa tänka på ägg och allt vad de kan krångla till med i bakningen, säger kokboksförfattaren och fortsätter:
– Sedan är det väl att veganska bakverk skulle kompromissa med smaker, men det är ju bara att bjuda på en veganiserad Napoleonbakelse eller dammsugare så är det motbevisat.
Om du ska bjuda 5 personer, levande eller döda, på något du bakat - vilka bjuder du?
– Jag har en märklig besatthet av Martha Stewart så hon måste jag bara få träffa. Jag var ett gigantiskt fan av komikern Joan Rivers och tänker att hon kan underhålla oss alla. Rikard Söderberg eftersom han har blivit alldeles för smal och behöver en maffig semla på stört. Jag spelade precis in en pod med Zeina Mourtada, blev smått förälskad, och skulle garanterat kunna prata all världens mat med henne i timmar, säger Mattias och fortsätter:
– Och självklart min pojkvän som bor i Indien och som på grund av läget i världen inte har träffats på allt för länge.
Och vad bakar du då?
– Hmm... Jag har länge velat duka fram en liten buffé av små tartletter: Citronmarängpaj, choklad och flingsalt, banan cream pie och pekannötspaj, så kan gästerna bara få hugga in.
Vilket recept från nya boken vill du bjuda Välj Vegos läsare på?
– Ballerinakex! Kanske lite otippat, men de är ju som bekant inte veganska om du köper i butik, men så himla gott att göra egna!
Receptet hittar du här.