Hoppa till huvudinnehåll
Ung kvinna handlar hälsosam mat i stormarknad suddig bakgrund. Kvinnliga händer köper naturprodukter med smart telefon i butik. Hipster på livsmedelsbutiker med hjälp av mobil. Person som jämför priset på produkter
Vegokoll

Yngre mer benägna att förändra sina beteenden

Undersökning visar på tydliga åldersmässiga skillnader när det gäller att ställa om till en mer klimatsmart livsstil. Unga är mer benägna till förändring. Även mellan män och kvinnor är det stor skillnad, där kvinnorna är mer villiga att ställa om. 

Personer som är mellan 16-34 år är mer benägna att ställa om sina liv vad gäller sådant som konsumtion, matvanor och sparande. Det visar en attitydundersökning som revisionsbyrån PwC genomfört via Kantar/Sifo under november och december 2022. Drygt 1 100 personer i åldrarna 16-79 år har medverkat. 

Både näringsliv och privatpersoner måste ta fler steg mot en cirkulär ekonomi. Därför är det glädjande att en yngre generation tar ett större ansvar för att använda och återbruka våra resurser på ett smartare sätt, säger Sofia Leffler Moberg, hållbarhetsspecialist på PwC Sverige, i en kommentar. 

Exempelvis när det gäller en åtgärd som att äta mindre kött och mer vegetariskt svarar 35 procent i åldersgruppen 16-34 att de kan tänka sig förändringar, detta jämfört med 27 procent för båda åldersgrupperna 35-55 och 56-79. 

Även när det gäller att handla mer second hand samt att satsa på ett mer hållbart sparande är yngre mer villiga till förändring. 

Undersökningen visar också att mer övergripande så är det 43 procent av svenskarna som planerar att minska sin klimatpåverkan under året, där kvinnor är betydligt mer benägna än män att ställa om.

Ge bort mer vegoinspiration till någon du tycker om! Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden