Hoppa till huvudinnehåll
Färskt levererade lokalt odlade frukter och grönsaker förpackade i miljövänliga papperspåsar eller textilpåsar, noll avfall vegetarisk näringskoncept
Vegokoll

Brittiska butikskedjan Tesco ser ökad efterfrågan på växtbaserat

Tesco, en av Storbritanniens största butikskedjor, har märkt en ökad efterfrågan på växtbaserad mat trots en nedgång i försäljningen förra året. Den växtbaserade industrin hade ett utmanande år 2023, med en minskning av försäljningen av köttfria produkter med £38,4 miljoner. 

Tesco noterade också en nedgång, som de tillskrev minskat intresse från nybörjare och nyfikna inom det växande vegotrenden. Men nu ser Tesco en vändning, med försäljningen av växtbaserad mat på väg in i sin andra fas. Flexitarianer, som vill minska sitt köttintag, driver den växande efterfrågan. Under de senaste tre månaderna har försäljningen av fisksubstitut ökat med 100%, medan veganbiffar och vegokyckling har sett en ökning med 20%. Även traditionella växtproteiner som tofu och tempeh har ökat med 20%.

Hela ”köttbitar” har börjat dyka upp i stormarknader världen över. Tesco har haft framgång med att sälja veganska köttbitar från Sloveniens Juicy Marbles, särskilt under Alla hjärtans dag då de sålde 100 000 enheter. Kundernas förståelse för mångsidigheten hos växtbaserade ingredienser och hela filéer ökar dessutom. 

Tesco betonar också att hälsomedvetenheten ökar bland konsumenterna. Enligt en undersökning de genomförde i december äter 46% av britterna mer grönsaker nu än för fem år sedan. Hälsa, miljöpåverkan och kostnadsbesparingar är huvudskälen till att folk lägger mer grönsaker på tallriken. Till och med klassiska brittiska söndagssteken har sett en ökning i grönsaksintaget, med 48% av respondenterna som säger att deras stekmiddagar nu innehåller fler grönsaker.

Den ökade efterfrågan på grönsaker kan också förklaras av inflationen, då många konsumenter upplever att växtbaserade köttprodukter är dyrare än sina köttiga motsvarigheter. Medan 66% av konsumenterna tycker att växtbaserade köttprodukter smakar sämre än kött, lockar hela filébitar köttätare genom att erbjuda en liknande konsistens och smakupplevelse som kött.

Även om Tesco ser en ökning av intresset för växtbaserad mat, så är det fortfarande en bit kvar att gå. Endast 13% av britterna identifierar sig som flexitarianer, medan majoriteten fortfarande kallar sig köttätare. Tesco hoppas dock att deras eget Plant Chef-sortiment, med över 180 växtbaserade produkter inklusive alternativ till köttprodukter, kommer att locka en bredare kundbas.

Sammanfattningsvis visar Tescos erfarenhet att trots en tillfällig nedgång har intresset för växtbaserad mat ökat igen, driven av hälsomedvetenhet, miljöpåverkan och ekonomiska faktorer. Med en växande medvetenhet om hela växtbaserade "köttbitar" och en ökande efterfrågan på grönsaker som ett mer prisvärt och hälsosamt alternativ, kan Tesco och andra butikskedjor fortsätta att forma och stödja den växande trenden mot växtbaserad kost.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden