
Kycklingfri guide
Det viktigaste du kan göra för kycklingarna är att välja bort dem från tallriken. Här får du all inspiration och pepp du behöver för att kunna äta riktigt gott med ett rent samvete!
Istället för kyckling
Att byta kycklingen mot vego är något av det bästa du kan göra för djuren i djurfabrikerna. För att få en bra kunskapsbas vill vi visa vad du kan byta ut kycklingen mot. För att göra det så enkelt som möjligt presenterar vi några av de många olika växtbaserade alternativ till kyckling som finns i dagsläget. Spana in listan nedan och bli inspirerad!
Chunks & vegobitar
Chunks och vegobitar är perfekta substutit i alla rätter där du använder “kycklingbitar” som exempelvis kycklingcurry med ris, thaigrytor eller en krämig kycklingpastarätt. Marinera och trä upp på spett i sommar och lägg på grillen, servera med tzatziki och klyftpotatis, en given favorit! Här kommer ännu flera recept att inspireras av.
Vegofiléer
Vegofiléer har det börjat dyka upp flera av, vilket gör det lättare att ersätta kycklingen. Här bjuder vi på olika recept för dig som föredrar hela filéer över bits. Klassikern är ju att steka på fileer och servera med pommes eller klycktpotatis och vegansk köpes bearnaise. Men vill du ha mer variation på filéerna så kommer de här!
Burgare, schnitzlar & nuggets
Panerade produkter är så enkla att bara byta ut mot växtbaserat rakt av utan att någon känner skillnad. Det finns flera varianter av veganska nuggets, chicken style burgare och schnitzlar ute på marknaden, och det är nästan omöjlig att gå in i en butik idag utan att hitta någon av dessa produkter. Finns inte chicken style burgare i butiken funkar även schnitzlarna att slänga in mellan två hamburgerbröd!
Tofu
Tofun har sitt ursprung i Asien med en lång tradition av hantverk bakom sig. De senaste åren har vi fått se råvaran på allt fler svenska matbord, och det funkar kanon att ersätta kycklingen med i många rätter. Tofu är näringsrikt och en god källa till fullvärdigt protein. Det har en naturlig plats i det asiatiska köket, vare sig det är wok, pad thai, mapo tofu eller sushi.
Tempeh
Träffa tofuns udda, men oerhört coola kusin – tempeh! Det är ett fermenterat och växtbaserat protein som varit en delikatess i Indonesien i över 1000 år. Precis som kyckling så kan naturell tempeh marineras och smaksättas med precis vilka smaker du vill. Det går utmärkt att steka, ugnsbaka, grilla, ha i gryta och även att äta precis som det är direkt ur förpackningen.
Näring - kyckling vs vego
Har du också fått höra att kyckling är det mest hälsosamma alternativet? Många har en bild av kyckling som ett hälsolivsmedel, men här går vi igenom hur innehållet av olika näringsämnen i kycklingfilé jämför sig med med sojabitar.
Hållbarhet - kyckling vs vego
Är kyckling hållbart? Det korta svaret på frågan är: Nej, kyckling är inte ett hållbart alternativ. Men givetvis nöjer vi oss inte med det korta svaret utan nedan bryter vi även ned ett längre svar i tre delar där vi diskuterar varför det inte är hållbart att äta kyckling pga klimatpåverkan, skogsskövling, ineffektivitet och djurvälfärd.
Anta ett förbud mot turbokycklingar
Turbokycklingar växer så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid. Majoriteten får någon typ av rörelsestörning innan deras liv avslutas vid 35 dagars ålder. Då har de hunnit växa 50 gånger sin storlek från kläckning. Föräldrarna till turbokycklingarna tvingas gå med hunger och törst så att deras snabba tillväxt förhindras. Detta för att föräldrarnas enda uppgift är att lägga så många nya ägg som möjligt som kan kläckas till att bli en mängd nya turbokycklingar. Skriv under namninsamlingen för att uppmana regeringen att anta ett förbud mot turbokycklingar!