Tre tips från nutritionisten om veganmat till barn
Anna-Karin Quetel som är nutritionist hos Livsmedelsverket ger oss sina bästa tips för att barn ska få ordentligt med näring med sin veganska kost.
1. Maten ska hamna i magen
Det viktigaste är att barn verkligen äter. Många valmöjligheter, fingervänlig mat och uppmuntran istället för tvång är viktigt för att väcka matlust och nyfikenhet.
2. Berikade drycker och matfetter.
Det är viktigt att använda livsmedel som är berikade med vitamin B12, vitamin D, kalcium och riboflavin – exempelvis gröt, växtbaserade drycker och matfetter. Alternativt komplettera maten med kosttillskott. Ekologiska livsmedel får bara berikas med det som är obligatoriskt – vitamin D i växtbaserade drycker och vitamin A och D i ekologiska matfetter.
3. Nötter och fröer är viktiga livsmedel.
Nötter och frön bidrar med många viktiga näringsämnen. Genom att använda nötsmör på mackan, ha med nötter och frön när man bakar så kan man få upp näringsinnehållet med exempelvis viktiga fetter och järn.
OBS! Risdrycker kan innehålla arsenik och bör därför inte ges till barn under sex år.
Vi ser väldigt positivt på att fler äter mer växtbaserad mat både för vår egen och planetens hälsa - Anna-Karin Quetel