8 veganska recept till påskbuffén
Ägghalvor, Gubbröra, Skagencheesecake, sill, ostpaj och revbensspjäll, but make it vegan. Vem har sagt att du måste ge upp dina favoriter till påsk bara för att du vill äta bättre för djuren och miljön? Låt dig inspireras av recept som kommer från Gustav Jävligt Gott Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost och Yipin - vår favorit-tofuproducent.
Veganska Ägghalvor
Okej. Detta är inte ägghalvor. Det är majonnäs kryddad med gurkmeja och svavelsalt som serveras på en bit naturell tofu och toppas med en klick tångrom. Men det låter ju så otroligt mycket tråkigare. Det här receptet kommer från Gustav Jävligt Gott Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost och är orimligt populärt bland alla på högtider.
Tre sorters sill
Finns det något svenskare än inlagd sill? Det är nära på så att det inte blir någon jul, midsommar eller påsk om det inte finns sill. Tack och lov går det tydligen precis lika bra att lägga in aubergine som det gör att lägga in sill och resultatet blir förvånansvärt likt. Recepten kommer från Gustav Jävligt Gott Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost.
Gubbröra
Gubbröra är lite som att ta hela påskbordet och hacka ihop till en enda röra. Vilket antagligen var hur den föddes också, som ett sätt att ta vara på resterna efter påsken och göra dem gångbara ett litet tag till. Här har Gustav Jävligt Gott Johansson veganiserat den svenska klassikern. Förbered den inlagda auberginen kvällen innan. Receptet är hämtat ut Vegansk Husmanskost.
Toast Skagen
Toast Skagen har varit ett av Gustav Jävligt Gott Johanssons signaturrecept de senaste åren. Den fasta tofuns konsistens påminner lite om den hos kokta räkor och fänkålen tillför något nytt och fräscht till en annars ganska stabbig rätt. Det här receptet kommer från hans kokbok Vegansk Husmanskost". Skippa toasten om du bara vill ha röran på påskbuffén!
Vegansk Skagencheesecake
Ta din veganska påsk till en helt ny nivå med en 100% växtbaserad skagencheesecake. Receptet kommer från tofuspecialisterna Yipin och kommer garanterat att vara en populär rätt på påskbordet. Kom ihåg att denna cheesecake ska stå i kylen i 2–3 timmar före servering!
Vegansk Ostpaj
Här är en riktigt god och ”ostig” vegansk paj! Den är inspirerad av Quiche Lorraine – en klassisk fransk paj som vanligtvis innehåller ost, rökt skinka och äggstanning. I det här receptet som kommer från Yipin så har de bytt ut några ingredienser; vegansk ost istället för mejeriost, alspånsrökt tofu istället för skinka och silkestofu istället för äggstanning. Och wow, vilken succé det blev!
Veganska Revbensspjäll
Kärleken för tofu börjar här. Tofu ribs eller ”veganska revbensspjäll” är smaksatta med en smakrik sticky glaze av vitlök, ingefära, sojasås och sriracha. Oemotståndligt, det vill säga! Stek, grilla eller ugnsbaka tofun ordentligt så får du dessutom en krispig yta. Veganska revbensspjäll är en given rätt för årets högtidsbuffé som alla kan älska! Receptet kommer från Yipin.
Vegansk Äggröra
Krämig scrambled tofu på ett kick! Sagolikt gott, proteinrikt och en stor konkurrent till klassisk äggröra för både sin konsistens och smak. Hemligheten är fast tofu som du mosar med en gaffel och smaksätter . Om du vill göra en lyxig påskfrukost, lunch eller till påskbuffén – då är scrambled tofu verkligen ett måste. Det här receptet kommer från Yipin själva! Tips! Servera den med skivad och knaperstekt alspånsrökt tofu så har du en komplett och riktigt god vegansk äggröra och “bacon”.