En vegansk ost vann över mejeriprodukter i en stor tävling - sedan skar sig intrigen.
Vid årets Good Food Awards skapade Climax Foods veganska blåmögelost, Climax Blue, uppståndelse när den kvalificerade sig som finalist. Denna växtbaserade ost utmanade traditionella mejeriprodukter, men diskvalificerades plötsligt, vilket ledde till anklagelser om påtryckningar från mejeriindustrin och en debatt om hållbarhet och vad som egentligen får kallas "ost".
I vinvärlden är "Judgment of Paris" från 1976 ett legendariskt ögonblick då kaliforniska viner slog sina franska motsvarigheter i en blindprovning. En liknande chock verkade vara på väg att inträffa inom hantverksostens värld. Good Food Awards, som premierar både produktkvalitet och företagens miljömässiga och sociala ansvar, meddelade nyligen sina finalister. Bland dem fanns Climax Foods veganska blåmögelost, Climax Blue, gjord på ingredienser som pumpafrön, limabönor och kokosfett.
Traditionella osttillverkare var chockade över att en växtbaserad ost kunde jämföras med mejeriprodukter. Nyheten spred sig via matförfattaren Janet Fletchers nyhetsbrev, och en kontrovers blossade upp. Good Food Foundation erbjöd först en kompromiss: om Climax vann skulle de dela vinsten med en annan finalist. Men när finalisterna offentliggjordes på hemsidan, saknades Climax Blue utan någon förklaring. Climax Foods VD Oliver Zahn avslöjade sedan att deras ost faktiskt skulle vinna priset, men att de informerades om diskvalificeringen först efter att ha gjort reseplaner för ceremonin.
Good Food Foundation hävdade att diskvalificeringen berodde på en bristande ingredienssäkerhet med kokumsmör (som kommer från fröna från ett kokumträds frukt) som Climax använde i en tidigare version av sin ost, vilket inte är GRAS-certifierat (generally recognized as safe). Climax Foods hade dock redan ersatt detta med kakaosmör, som är GRAS-certifierat. Zahn anklagade stiftelsen för att ha gett efter för tryck från mejeriindustrin och att de ändrat reglerna i efterhand.
Denna händelse belyser ett skifte i ostindustrin där växtbaserade alternativ utmanar traditionella mejeriprodukter. Det väcker frågor om vad som ska få kallas "ost" och reflekterar en bredare diskussion om hållbarhet och djurvälfärd. Trots kontroversen kan publiciteten gynna Climax Foods och den veganska ostindustrin i stort (The Spoon) (Vegan Practically).