Hoppa till huvudinnehåll
Ears of rye close up with selective focus. Grain ripening on the field. Field of rye. Agriculture. Rural landscape. Concept of growing grain harvest
Vegokoll

Ny teknik ökar mineralupptag i spannmål

Innovationshubben Mineralskiftet har optimerat tekniken för behandling av mineraler, som järn och zink, i spannmål och gjort dem nästan lika tillgängliga som i kött. 

Det svenska innovationsprojektet Mineralskiftet, som inkluderar Axfoundation, Matlust Utvecklingsnod/Södertälje kommun, Hidden in Grains och Warbo kvarn, ska ha nått ett genombrott som kan förändra växtbaserad kost. 

Nästan alla skulle må bra av att äta mer fullkorn. Därför behövs lättillgängliga produkter på marknaden som både är goda och hållbara, och där vi kan tillgodogöra oss mer av nyttigheterna i fullkornet, kommenterar Veronica Öhrvik, näringsexpert och projektledare på Axfoundation.

Tekniken bygger på en gammal metod där man nu optimerar den hydrotermiska behandling av mineraler, som järn och zink, i spannmål och gjort dem nästan lika tillgängliga som i kött. Lösningen kan enligt Mineralskiftet vara en vändpunkt för de flickor och unga kvinnor som lider av järnbrist samt för dem som väljer bort kött.

Tekniken kan bryta ner upp till 99 procent av fytinsyran, ett ämne som binder mineralerna i spannmål. Detta gör att upp till fyra gånger mer järn och zink blir tillgängliga för kroppen att ta upp, skriver de i rapporten.

I praktiken innebär det här att det finns mer järn tillgängligt att ta upp från en portion fullkornspasta med tomatsås än från en vanlig portion pasta och köttbullar, säger Veronica Öhrvik.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden