Hoppa till huvudinnehåll
Vegan protein. Full set of plant based vegetarian food sources. Healthy eating, diet ingredients: legumes, beans, lentils, nuts, soy and almond milk, tofu, quinoa, chia, vegetables, spinach, seeds
Vegokoll

Proteinish vill utveckla nästa generations växtbaserade livsmedel

Proteinish vill utveckla nästa generations växtbaserade livsmedel, med högt näringsinnehåll och god biotillgänglighet. Målet är att bygga upp en komplett och inhemsk värdekedja för extruderat växtprotein – och leverera till hela livsmedelsindustrin.

Om vi ska kunna öka självförsörjningsgraden av livsmedel här i Sverige så måste vi ha egen produktion av växtprotein. Det säger entreprenören Peter Bolinder, vd för Proteinish, en startup som han driver tillsammans med Isabelle Egholt Falck med ambitionen att bli Sveriges första producent av Från Sverige-märkta köttanaloger.

Tanken är att skapa en komplett värdekedja genom att bygga upp en inhemsk anläggning för utveckling och produktion av både våt- och torrextruderat växtprotein till livsmedelsindustrin.

Vi vill göra växtbaserat protein mer tillgängligt genom att satsa på stora volymer och skalbar produktion. Det här är något som alla företag som tillverkar vego och köttanaloger efterfrågar, så marknaden finns, säger Isabelle Egholt Falck, som som har lång erfarenhet av att sätta nya växtbaserade produkter på marknaden, bland annat från sin tid på Food for Progress.

Hon menar att det ytterst är en demokratisk fråga: Att alla ska ha tillgång till god, näringrik och växtbaserad mat med svenskt ursprung i olika prisklasser. 

Under de senaste två åren har Proteinish medverkat i ett Vinnovaprojekt inom hållbara matsystem. Målsättningen har varit att utveckla växtbaserade livsmedel som har motsvarande eller till och med bättre näringsvärden jämfört med animaliska produkter.

I samarbete med SLU har man gjort tester med olika proteinblandningar av baljväxter, spannmål och oljeväxter för att få en optimal näringsprofil. Analyser av näringsinnehåll och biotillgänglighet har gjorts av Örebro universitet med gott resultat.

Den största utmaningen just nu är att locka investerare. Det är tuffa tider samtidigt som lönsamheten inom branschen är blygsam.

För oss är det inte kunderna som är problemet utan kapitalet, säger Peter Bolinder.

Flera andra företag inom växtbaserat har gått i konkurs under det senaste året. Hur ska just ni lyckas?

Genom att göra tvärtom. Vi bygger utvecklingskapacitet men inga nya varumärken, eftersom vi ska leverera B2B. Vi använder befintlig teknik och vet exakt hur processerna och vår receptur fungerar.
Och kundunderlaget finns redan inom såväl industrin som dagligvaruhandeln och foodservice.

Det är många som i dag saknar svenska och hållbara alternativ. Det gäller inte minst inom offentlig måltidssektor, där kommunerna dessutom har ansvar för att bygga upp den lokala livsmedelsberedskapen, säger Isabelle Egholt Falck.

Tanken är att så småningom även kunna exportera svenskt extruderat växtprotein till internationella företag och varumärken, så att Sverige kan bidra i stället för att vara beroende.

När kan den första produkten finnas på marknaden?

Om vi hittar finansiering kan vi vara i gång med produktionen redan 2026. Vi har sökt olika bidrag och letar givetvis efter fler investerare, säger Peter Bolinder.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden