
Vegansk påsk
Fira en god och djurvänlig påsk med vår veganska påskguide! Här hittar du recept till påskbuffén, tips på veganskt påskgodis, äggfria alternativ och djurvänliga påskprodukter.
Glad vego-påsk!
Få en extra färgsprakande och djurvänlig påsk med hjälp av vår kostnadsfria app Välj Vego! I årets påskutmaning bjuder vi på goda recept, gröna påskinspirationer och massor av vego-överraskningar – direkt i appen. Du som deltar har dessutom chans att vinna ett lyxigt påskkit med Mattias Kristianssons kokbok “Vego snabbt och enkelt”, fyra chokladkakor och tre dadelsorter. Fem lyckliga vinnare dras!
Äggfria påsklassiker
Påsken förknippas ofta med ägg, men det finns många goda och enkla sätt att laga äggfri påskmat – utan att kompromissa med smak eller tradition. I äggindustrin dödas miljontals tuppkycklingar varje år eftersom de inte anses ha något värde. Genom att välja äggfria alternativ till påsk kan du göra skillnad för djuren och samtidigt upptäcka nya favoriträtter. Här har vi samlat våra bästa äggfria recept – från klassiker i ny tappning till rätter som till och med smakar “äggigt” med hjälp av t.ex. svart salt (kala namak).
Veganska smörgåstårtor
Smörgåstårta kanske inte är det första du tänker på till påsk – men det borde det vara! En vegansk smörgåstårta är både färgglad, festlig och enkel att förbereda. Passar lika bra till både påskbuffén som till andra högtider. Här har vi tre olika recept på smörgåstårtor, och ett recept på en vegansk räkbakelse, vilket i princip är smörgåstårtor i portionsstorlek (och med krossade ostbågar, vem gillar inte det?). Hoppas du hittar en ny favorit!
Veganska sillar
Vegansk sill är ett måste för många som vill ha ett djurvänligt alternativ till den klassiska inlagda sillen på påskbordet. Det fina är att du enkelt kan återskapa både konsistens och smak – med hjälp av aubergine, tofu eller andra växtbaserade råvaror. Hemligheten ligger i inläggningen! Med rätt lag och kryddor blir resultatet riktigt likt originalet – fast helt utan fisk. Här tipsar vi om flera recept på växtbaserade sillar, så att du kan hitta dina egna favoriter till påskbuffén.
Veganska skagenröror
Vegansk skagenröra har seglat upp som en riktig favorit till alla högtider – krämig, fräsch och full av våriga smaker som citron, dill och tångrom. Den passar lika bra som förrätt till påskmiddagen som en del av en vegansk påskbuffé, och kan serveras på flera sätt: som klassisk toast, i avokadohalvor eller som en cheesecake.
Mattias Kristianssons gröna påskmiddag
Här kommer en påskmeny från Mattias Kristiansson som är både färgglad, god och enkel att förbereda. Mattias Kristiansson bjuder på en grön påskbuffé full av smak – med röror, grönsaker, biffar och fräscha sallader. Perfekt för vårens alla festligheter! Många av rätterna går att göra i förväg, vilket gör det enklare att hinna njuta av både matlagning och umgänge. Den här buffén räcker till 8–10 personer och passar lika bra till påskafton som till andra vårmiddagar.
Veganska efterrätter till påsk
Friska, söta och snygga efterrätter kompletterar årets festligheter. Och vilken är inte påskens färg om gul? Så varför inte göra en riktigt god, tematiskt passande vegansk efterrätt som lyser upp hela påskbordet. Här kan du välja på flera recept som är enkla att göra men ändå imponerar på gästerna. Välj din favorit och avsluta påskmiddagen på bästa sätt!
Veganskt påskgodis
Har du lite dålig koll på vilka godissorter som innehåller animaliska e-nummer, gelatin eller andra tillsatser? Lugn, vi hjälper dig! För att du lätt ska kunna plocka ihop ett helt veganskt påskägg, utan att behöva oroa dig för att animalier ska smyga sig in, har vi sammanställt en gedigen lista över vilket godis som är veganskt – både bland lösviktsgodis, förpackade påsar och chokladkakor.
Påskiga produkter till påskägget
Påsken behöver inte bara handla om mat och godis – kanske vill du lägga något annat i påskägget än det vanliga söta? Här hittar du tips på djurvänliga påskprodukter som passar perfekt i ett veganskt påskägg – eller som fina detaljer till dukningen eller påskpysslet.
Hjälp tuppkycklingarna!
Varje år dödas omkring 5 miljoner nykläckta tuppkycklingar i Sverige, endast på grund av att de anses vara värdelösa av äggindustrin. Tuppkycklingarna behandlas som en biprodukt och dödas direkt efter kläckning genom nermalning eller gasning. I Sverige dödas ungefär 15 000 tuppkycklingar varje dag. Skriv under uppropet för att stoppa massdödandet av tuppkycklingar!