Hoppa till huvudinnehåll
Flicka i en beige kappa och ljusblå jeans i mataffären håller en varukorg. I bakgrunden kan du se skyltfönstret med grönsaker och frukter.
Vegokoll

Priserna på frukt och grönt sjunker!

Statistikmyndigheten SCB rapporterar att matpriserna sjunker för första gången på 17 månader! Mest sjunker priserna på frukt och grönt.

Tidigare indikationer, bland annat statistik från Matpriskollen, bekräftas av SCB. Nu sjunker priserna på livsmedel och alkoholfria drycker, visar Konsumentprisindex (KPI) för april. Det är första gången sedan hösten 2021, enligt SCB. 

Mest sjönk priserna i april för grönsaker och frukt som minskat med 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars. Gurkor har blivit 31,3 procent billigare under perioden. Även blomkål har sjunkit rejält, med 17,2 procent. Vissa grönsaker har dock fortsatt att stiga, mest salladskål med 8,3 procent följt av gul lök med 5,1 procent. 

Prisutvecklingen sammanfaller med att Coop sänkte priset på färska bär, frukt och grönsaker med 12 procent under hela april månad. Dessutom sänkte Ica priset på 300 varor från den 11 april.

Livsmedel och alkoholfria drycker blev totalt 1,2 procent billigare i april jämfört med mars i år, fördelat på livsmedel -1,3 procent och alkoholfria drycker, -0,3 procent.

Senaste gången priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick ner var i november 2021. Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan det nu kom en vändning nedåt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration bara ett klick bort! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden