Hoppa till huvudinnehåll
Växtdryck av quinoa i en glasflaska med vit quinoa på ett bord
Vegokoll

Quinoadryck ska bli det nya Oatly på andra sidan jordklotet

Quiny är en quinoadryck skapad av Swebol Biotech, ett företag grundat av Aventure AB - tidigare en del av succéföretaget Oatly. Tillsammans med ett forskarteam i Bolivia har de nu utvecklat Quiny.

Quinoa är en örtväxt som växer bra på andra sidan jorden i Sydamerika. Swebol Biotech ville hitta en teknik som kunde bibehålla quinoas näringsegenskaper och skapa en hållbar produkt med en vetenskaplig metod. Därför startades forskningsprojektet mellan universitet La Paz San Andres i Bolivia och Lund universitet i Sverige. Resultatet blev quinoadrycken Quiny. 

Quiny finns både som pulver som kan blandas ut med vatten eller som färdig dryck, både i naturell- och chokladsmak. Och det behövs ingen socker för att få till sötman, i en intervju med Food Navigator säger VD:n för Swebol, Olof Böök;

Quinoa innehåller rikligt med stärkelse så vi använder den och genom kontrollerad degradering får vi till naturlig sötma, krämighet och bra munkänsla som kan tillämpas i olika produkter likaväl som i växtdryck. 

Olof Böök säger att han är minst lika exalterad på Quiny som han tidigare var för Oatly. Samtidigt påpekar han att det är en drastisk skillnad på marknaden för växtdrycker. Under 90-talet då Oatly först lanserade var marknaden nästan obefintlig. I Europa har marknaden växt exponentiellt och trots att den sydamerikanska marknaden inte är i fas ser Böök stor potential.

När Böök blir tillfrågad om den har konkurrenskraft mot exempelvis sojadrycken som är mer bekant för många svarar han till Food Navigator att det som ger Quiny tyngd är att det är en inhemsk gröda. Att skapa en produkt för den sydamerikanska marknaden på plats är något som sporrar honom. Dessutom ser han stora möjligheter genom att utöka arbetsmöjligheter för quinoaodlare.

Swebol ser stora marknadsmöjligheter på marknaden som Chile, Peru och Colombia - just nu undersöker de möjligheten för ett peruanskt företag att kunna erbjuda Quiny i hyllorna redan under första kvartal av 2020. 

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden