Hoppa till huvudinnehåll
Tallrik med pasta och ärtor på en gulrutig duk

Vegansk ärtpasta med örtkryddad fraiche

En fyllig vegansk ärtpasta med fraichesås smaksatt med örter och underbara söta ärter. Perfekt både till vardags och fest! Receptet är veganiserat och kommer från Iman Gharagozlu och Leena Ahokas.

Middag
Lunch

Ingredienser

Ört-fraiche

1 kruka mynta
1 kruka dill
3 vitlöksklyftor
0,5 citron, saften
1 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
2 dl fraiche

Pastan

400 g tagliatelle eller annan pasta
2 påsar Apetit Nordiska Ärter
10 g växtbaserat smör
1 msk raps- eller olivolja
0,5 purjolök
0,5 citron, saften
1 citron, rivet skal
En handfull ärtskott (valfritt)
  1. Hacka dillen, myntan och vitlöken. Gör ört-fraiche genom att mixa mynta, dill, vitlök, citronsaft och salt. Tillsätt oljan och mixa snabbt till en jämn sås. Rör ner fraichen med en sked.
  2. Koka pastan i saltat vatten en minut kortare än vad som anges på förpackningen.
  3. Hacka purjolöken medan pastan kokar. Fräs purjolöken i smör och olja på en panna i cirka fem minuter.
  4. Koka ärtorna i lite vatten i en kastrull i 2 min. Om du vill behålla deras gröna färg, skölj dem i kallt vatten efter kokning.
  5. Spara några deciliter av pastavattnet. Häll av pastan och blanda ört-fraiche, pasta och en slev av pastavattnet med den frästa purjolöken. Rör om och låt allt sjuda i en minut. Tillsätt mer av pastavattnet om du vill ha en lösare konsistens.
  6. Tillsätt ⅔ av ärtorna och saften från ½ citron. Blanda försiktigt. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. 
  7. Dekorera med resten av ärtorna och eventuellt ärtskott. 

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden