Hoppa till huvudinnehåll
biffar på en grill och edamamebönor på sidan om
Vegokoll

Sojabönan som luktar och smakar kött

En genmodifierad sojaböna som smakar och luktar kött – det har forskare i USA lyckats tillverka. Nu tillåts odling av bönan i USA, rapporterar Vetenskapsradion.

Det amerikanska företaget Moolec har lyckats tillverka en genmodifierad sojaböna som ska lukta och smaka som kött. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Gris-sojaböna som är lätt rosa i färgen kan producera ett protein som finns i grisar. Grisproteinet tillverkar sedan i sin tur ett ämne som gör köttet rött, alltså det så kallade myoglobinet.

Den vanliga sojabönan är effektiv på att tillverka protein, men saknar en del av de egenskaper som animaliskt protein har, säger nederländska forskaren och biokemisten, Henk Hoogenkamp, till radiokanalen.

Klimatvänligt och billigt

Forskarna själva har ännu inte smakat bönan men förutspår att den kommer smaka kött.

På frågan om varför man stoppar in myoglobin och modifierar sojabönan, svarar Hoogenkamp att många tycker att kött smakar bra.

Poängen är alltså att låta sojabönan tillverka djurprotein så att den smakar mer som kött. Något som kan leda till en mer hållbar och klimatvänlig produktion.

Vi kan göra mer hållbart, klimatvänligt och billigare djurprotein, eftersom vi inte behöver mata djur med sojabönor för att få ett animalisk protein.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden